Публикация

Хиалуроновата киселина - естествена защита за очитe

Хиалуроновата киселина - естествена защита за очитe

Хиалуроновата киселина е полимер (високомолекулно съединение), намиращ се във всички живи организми.  С напредване на възрастта количеството му намалява, което води до стареене на кожата, бръчки и значително намаляване на нейната еластичност. Хиалуроновата киселина се използва за профилактика и терапия в много области на медицината - естетичната медицина, ортопедията, офталмологията и гинекологията.

Хиалуроновата киселина за очите

Киселинната структура позволява свързване на големи количества вода. Молекулите на хиалуроновата киселина са едни от най-хидрофилните молекули, открити в природата, и всяка молекула може да свърже 250 водни молекули. Само един грам хиалуронова киселина може да свърже до 6 литра вода. Благодарение на тези свойства хиалуроновата киселина се използва в медицината, включително и в офталмологията. Овлажняващите препарати, съдържащи хиалуронова киселина, допълват естествения слъзен филм и овлажняват очната повърхност. Хиалуроновата киселина не води до пристрастяване на окото и не ограничава производството на слъзен филм, дори при честа употреба.  

Повърхността на окото е защитена от слъзен филм.  Той не само е отговорен за овлажняване на очната ябълка, но има и много други важни функции:

  • подхранва роговицата;
  • предпазва от инфекции;
  • помага за изхвърляне на малки чужди тела или прах от повърхността на окото;
  • допринася за доброто зрение.

Слъзният филм се състои от три слоя. Външният се нарича липиден слой и е изграден от мазнини, които предотвратяват изпаряването на водата. Средната, най-дебелата част на слъзния филм е водният слой, докато най-близкият до роговицата и конюнктивата е слоят, съдържащ много муцин, чиято задача е да задържа сълзите на очната повърхност.

Ако производството на слъзен филм се намали или настъпи прекомерното му изпаряване, роговицата и конюнктивата са лишени от естествена защита и стават по-податливи на увреждания и инфекции.

Хиалуроновата киселина в капките за очи, в допълнение към важната хидратираща функция, благодарение на естествения вискозитет, създава перфектно прилепващо покритие върху очната ябълка.

За кого са подходящи капки за очи с хиалуронова киселина?

Много фактори намаляват хидратацията на очите, което може да причини дискомфорт. Сухите очи и дразненето могат да се причинят от замърсен въздух, смог, UV лъчение и прах, по-рядко мигане, причинено от работа на компютър, четене, шофиране дълги часове. Носещите контактни лещи по-често имат сухи очи, което причинява дискомфорт и по-лоша поносимост на лещите.

Очите, изложени на толкова много дразнители, се нуждаят от подкрепа. Невинаги сме в състояние да повлияем на тези фактори. В такъв случай овлажняващи капки идват на помощ в подкрепа на сухите и уморени очи.

Кои фактори да се вземат предвид при избора на капки за очи?

Повечето препарати съдържат само съставки, които допълват водния слой на слъзния филм. Правилният подход е да се избират продукти, съдържащи хиалуронова киселина. Тя присъства в окото и има редица свойства, които могат да имитират ефектите на естествен слъзен филм. Хиалуроновата киселина свързва значителни обеми вода, което създава дълготраен хидратиращ и защитен слой върху очната повърхност, също така увеличава адхезията на слъзния филм към очната повърхност.

Капките с хиалуронова киселина не заместват слъзният филм, а само го допълват. 

Овлажняващи капки за очи за всеки ден - как да изберем най-доброто?

На пазара има много капки за очи без рецепта. Преди да ги изберете, трябва да обърнете внимание на няколко фактора:

Бързо облекчение - сухите очи са причина за дискомфорт, усещане за парене и пясък под клепачите. Ето защо е важно капките не само да допълнят слъзният филм, но и да допринесат за бързо облекчение на тези симптоми.

Съдържание на хиалуронова киселина  - тя прижажава отлични свойства, свързващи водата и е препоръчително да се търси в състава на капки за очи.

Дълготрайната хидратация - тя е точно толкова важна, колкото и  бързото действие. Ако в очните капки се съдържа и декспантенол, допълнително се подпомага действието на хиалуроновата киселина. Декспантенолът регенерира, защитава очната повърхност и има противовъзпалителен ефект.

Липса на консерванти - това е препоръчително, защото осигурява по-добра поносимост и безопасност.

Изберете капки за очи, които могат да се използват редовно, т.е. всеки път, когато почувствате сухи и парещи очите си. Капките, съдържащи хиалуронова киселина и декспантенол могат да се използват често, защото допълват естествения слъзен филм, без да влияят на производството му.

Купи онлайн

Коментари