Публикация

Седенето – най-вредното за човека действие?

Експерти от Американското общество за борба с рака нарекоха седенето едно от най-пасивните и вредни за човека действия. При това учените уверяват, че не е важно с какво се занимавате през останалото време.


Продължителното пребиваване в седящо положение нарушава обмяната на веществата и може да доведе до ред опасни заболявания даже ако сутрин тичате или се занимавате с фитнес. За това говорят резултатите от 13-годишно наблюдение на 123 000 доброволци, публикувани в American Journal of Epidemiology.

Доказано било, че при жените, които седят повече от шест часа на ден, вероятността да починат през изследвания период е била с 37% по-висока, отколкото при тези, които са прекарвали в седящо положение по-малко от 3 часа на ден. При мъжете този показател е 18%.

Трябва да се отбележи, че всички участници в наблюдението преди започване на експеримента не са боледували от рак, не са имали проблем със сърцето, кръвоносните съдове и дихателната система.

Специалистите са убедени, че негативният ефект от седенето е независим от другите рискови за здравето фактори.

Установено било още, че няма значение на какво седите – на мек диван или твърд стол. Главната опасност идва от факта, че долната част на тялото дълго време е обездвижена.

Коментари