Публикация

Д-р Симидчиев: Колективният имунитет не е стратегия, а цел

Д-р Симидчиев: Колективният имунитет не е стратегия, а цел

Развитието на колективен имунитет срещу коронавируса не е средство, метод или стратегия, а цел.


Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова телевизия.

Тази цел може да бъде постигната по различен начин или с различна скорост. Ако тя се постигне твърде бързо, се получава нещо подобно на взрив. Стратегията трябва да е дозирана, толкова колкото може да поеме нашата здравна система, за да няма допълнителна смъртност, изтъкна специалистът.

Той коментира и въпроса

дали навременното посещение на болница е определящо за лечението на пациентите

„Тъй като няма медикаменти, които категорично да променят хода в ранния период, дали ще се потърси помощ по-рано, или по-късно няма да направи кой знае каква разлика. Когато се появят недостигът на въздух и затрудненото дишане, човек трябва да бъде близо до лечебно заведение, където да бъде подаден кислород”, обясни д-р Симидчиев.


Пулмологът уточни, че в лечебно заведение може да се изследват и други параметри и доколко е активизиран имунитетът.


„Хората много често говорят за силен имунитет и слаб имунитет. Бих искал да ги насоча към адекватен и неадекватен имунитет. Защото той може да е силен и да реагира неадекватно и слаб и да реагира адекватно. И в двата случая имаме много различен изход. (…) Може да се види активността на имунитета, дали съответства на тежестта на заболяването и да се вземат съответните мерки. Това са професионални въпроси, които колегите, занимаващи се с подобен тип заболявания, занаят много добре“, подчерта д-р Симидчиев.


Той съобщи, че вчера е било издадено

Медицинското ръководство за поведение при COVID-19

подготвено от Медицинския експертен съвет.


„То вече е публикувано на 4 места – беше изпратено до затворената лекарска група във Фейсбук, CredoWeb, Министерството на здравеопазването, така и до платформата на общопрактикуващите лекари. На тези 4 места могат да влизат само лекари. Ние сме твърдо убедени, че препоръките, които се отнасят до адекватно лечение, трябва да стигат до специалистите“, коментира д-р Александър Симидчиев.


Пред Нова телевизия той говори и за

лечението с хлорохин

и ефективността на препарата. Посочи, че за вируса се знае от около четири месеца и затова все още се правят множество проучвания за въздействието на този медикамент.


„Някои смятат, че той работи много добре, други все още имат съмнения, че токсичността му не превишава ползите от него”, каза още пулмологът.

Коментари