Публикация

Здравото сърце е в твоите ръце

България е на челно място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания сред страните от ЕС.


Данните от проучване по международната програма CINDI сочат, че рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания, са неизменна част от всекидневието на българина.

Изключително висока е смъртността поради тютюнопушене (43% при мъжете до 44-годишна възраст). Нещо повече, тревожна е очертаващата се тенденция пушачите у нас да са основно във възрастта от 25 до 44 години. Българското население е физически неактивно, предупреждават от Института за опазване на общественото здраве и препоръчват умерена до интензивна физическа активност минимум по 30 минути на ден.

„Сърдечно-съдовите заболявания стават актуални след Втората световна война, когато навиците и начинът на живот на хората се променят драстично. Днес те са основната причина за смъртността в България и в световен мащаб. Трябва да сме наясно, че малките промени в начина ни на живот могат да доведат до големи ползи за здравословното ни състояние и за здравето на сърцето ни”, заяви проф. Асен Гудев, заместник-председател на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

Той даде пример със страни като Финландия  и Шотландия, където благодарение на мащабни проекти и образователни кампании значително са се променили хранителните навици на населението. Вследствие на тези стъпки и 40-годишно наблюдение става ясно, че 80% от смъртността поради сърдечно-съдови заболявания във Финландия е предотвратима. В Шотландия, благодарение на забрана за тютюнопушене през 2005 – 2006 г., смъртността е намаляла с 20% само за една година.

„Здравето на нацията е не само ангажимент на медицинските специалисти, а е личен ангажимент на всеки от нас да преодолее максимално вредните навици в ежедневието си и да се стреми към здравословен начин на живот”, посочи доц. Владимир Пилософ, председател на ДКБ.

„Опазването на общественото здраве трябва да бъде основен приоритет в националната политика на България”, подчерта директорът на Института по опазване на общественото здраве и национален консултант по хранене проф. Стефка Петрова.

За всички рискове от сърдечно-съдовите заболявания и за малките стъпки, които всеки трябва да направи за здравето на сърцето си, на софиянци ще напомня огромна арт инсталация, която ще бъде официално открита на 26 септември, когато се отбелязва  Международният ден на сърцето. Паното е дело на двама от най-известните съвременни български артисти – Кольо Карамфилов и Стефан Божков.

В България кампанията по повод деня на сърцето ще се проведе за втора поредна година.

Коментари