Публикация

Тръмп спря финансирането на СЗО

Тръмп спря финансирането на СЗО

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната към Световната здравна организация заради „многото допуснати грешки“ по време на пандемията от коронавирус, съобщи БНР.


„Днес давам инструкции на администрацията си да спре финансирането на Световната здравна организация, докато се извърши оценка на лошото й управление и покриването на информация, свързана с разпространението на коронавируса. Загрижени сме дали по време на пандемията щедростта на САЩ е използвана по възможно най-добрия начин.

Истината е, че СЗО се провали в това да събира, проверява и споделя информация

по прозрачен и навременен начин“, заяви американският президент на пресконференция в Белия дом.


Той изтъкна като причина и

разликата от 10 пъти в осигуреното за организацията финансиране от страна на Съединените щати в размер на 400 милиона долара спрямо Китай

Той настоя на СЗО да бъде потърсена отговорност за, по думите му, провалите в реакцията на кризата, и подчерта:

Вижте останалата част от света, части от Европа, други нации, които последваха насоките на СЗО и оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни.

От своя страна, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е времето за намаляване на средствата на която и да е хуманитарна организация, бореща се с коронавируса. По думите му Световната здравна организация, която е част от ООН, играе критично важна роля за „спечелване на войната срещу COVID-19“.


Същевременно Русия обяви най-голямото до момента нарастване на случаите в страната - 2774 за 24 часа. Над половината от тези случаи са в Москва, където за денонощие починаха 11 души. Сред новите заразени са и 34 души от балета на Болшой театър.

 

 

Коментари