Публикация

Чудодейните свойства на витамин С

Чудодейните свойства на витамин С

Пандемията от коронавирус отново изведе на преден план здравословния ефект от приема на витамин С (познат още и като аскорбинова киселина). Полезните му свойства са известни отдавана на човечеството. За някои от тях може би не знаете, а ако са ви известни, си ги припомнете.


1. Играе важна роля във възстановителните процеси. Без негово участие колагенът не може да се изработва от организма в достатъчно количество, така че витамин С е необходим за поддържане на доброто състояние на кожата, кръвоносните съдове, костите и ставите. Той ускорява и зарастването на раните.

 

Витамин С - какви са ползите


2. Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва от пагубното влияние на свободните радикали. Благодарение на това той с успех се използва при профилактиката и лечението на много заболявания като сърдечносъдови, рак, диабет и др.


3. Оказва благотворно влияние върху нервната система и психиката, повишава устойчивостта на стрес.


4. Укрепва имунната система, стимулира изработването на антитела.

 

Витамин C укрепва имунитета


5. Предотвратява отлагането на холестерола върху стените на кръвоносните съдове, с което предотвратява появата на атеросклероза, а и като цяло влияе положително върху кръвоносната система.

 

6. Витамин С е много важен за усвояването и активирането на полезните свойства на редица микроелементи като желязо, на фолиева киселина, витамини те А, Е и от групата В.


7. Подобрява детоксикацията, помага на калция да извежда от организма вредните метали като мед, олово, живак и др.


8. Забавя стареенето, намалява възпаленията на кожата, подобрява еластичността ѝ, предпазва от ултравиолетовите лъчи, има избелващо действие, затова активно се използва в козметиката.

 

Как да забавим стареенето


Смята се, че най-много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, но това не е така. Много богати на аскорбинова киселина са шипките, чушките, магданозът, листните зеленчуци, зелето, копърът, доматите, картофите и други.

 

Коментари