Публикация

Да учиш насън? И бебетата го могат.

Бебетата спят почти 18 часа на ден, но не си мислете, че използват това време само да храносмилат и да събират енергия да ви тормозят, докато се наслаждавате на почивката си. Те всъщност „учат” по време на сън, твърдят американски учени.


Те установили, че бебетата обработват постоянно информация, дори когато спят. Тази теория може да обясни факта, че новородените се адаптират толкова бързо към заобикалящата ги среда след раждането.

Специалистите провели различни изследвания, за да установят дали бебетата учат, докато спят: първо прозвучавал звук, последван от струя въздух върху клепачите на децата, които спят.

След само 20 минути, спящото бебе вече очаквало въздушната струя, която идва след произнесения звук, и стискало клепачите си като вид защитен механизъм.

Рефлексът за свиване на клепачите по време на сън се научава, смятат учение, което показва, че бебета се учат и докато спят.

Този тест е бил успешен при 24 от общо 26 бебета. Освен тези разкрития, изследването на дейността на мозъка със специално оборудване показала, че по време на сън настъпват промени при групата от тествани бебета.

Учените смятат, че по този начин може да бъдат по-рано диагностицирани тежки заболявания като аутизъм, дислексия, липса на внимание или шизофрения, отколкото преди, тъй като децата с такива заболявания имат проблеми с научаването на нова информация.

Коментари