Публикация

Често срещани усложнения при ортотопичните замествания

Често срещани усложнения при ортотопичните замествания

Ортотопичното заместване остава златен стандарт след радикалната цистектомия за добро качество на живот, макар че в урологичната медицинска практика не съществува ортотопично заместване на пикочен мехур без усложнения.

 

Все пак, независимо от усложненията, ортотопичният мехур изработен по метода на Щудер се налага, защото по този начин се постигат изключително добри функционални резултати в дългосрочен план. От огромно значение е правилното проследяване и отстраняване на усложненията, което довежда до отлични резултати при повечето пациенти с ортотопични замествания.

 

Тези изводи са на Урологична клиника на УМБАЛ „Пловдив“ на базата на 18-годишен период, при който са били извършени 746 радикални цистектомии, от които са последвали 467 ортотопични замествания на пикочния мехур, от тях 350 са направени по метода на Щудер.

 

Извършено е ретроспективно проучване на наблюдаваните усложнения при оперативна техника на Щудер. Най-чести усложнения се наблюдават при: недобър подбор на пациентите – възраст над 70 – 75 години с придружаващи заболявания. Те са свързани с менталния статус на болните, с предишни големи хирургични интервенции, парциални резекции – компромиси в лечението, а също и с напреднал карцином в стадии Т3b – T4 и др.

 

Подробности – в прикачения файл.

Прикачени файлове

ortotopic.pdf

Коментари