Публикация

Д-р Ив. Маджаров: Подходът към болниците не трябва да е еднакъв

Д-р Иван Маджаров е директор на МБАЛ „Първомай”. Общинската болница до миналата година беше едно от малкото здравни заведения без дългове, дори имаше заделени пари в банка. В началото на година, когато влязоха новите изисквания, съществуваше опасност болницата да не подпише договор с РЗОК, дори и да бъде закрита.


Последваха протести на жителите на общината, разговори и след редица компромиси, назначаване на нови специалисти, дори закриване на отделения и лишаване от няколко  пътеки - болницата оцеля. В момента обаче положението е много различно. За първи път от години лечебното заведение започва да трупа дълг, има неразплатени средства, намалени са заплатите на лекарите.

Д-р Маджаров какво е положението в болницата след въвеждането на делегираните бюджети  и как се оправяте финансово?
От март досега получавахме по 80% от изработеното по клинични пътеки, но съумявахме да влизаме в някакви рамки и да свързваме двата края. За първи път  миналия месец ни дадоха само 67% от изработеното за юни и се наложи да оставим неразплатени сметки към фирми. Така започнахме да трупаме дългове.

Какво ще правите? През последните години вашата болница беше изключение – не само нямаше задължения, но и излизахте на печалба.
Издал съм заповед да се използват наличните лекарства и консумативи, т.е. черпим резерва, ще изразходваме от запасите, които имаме в болницата, за да преживеем месец-два, но ако продължат да бъдат такива трансферите - до 70%, най-вероятно ще изкараме само до Нова година. Тоест ще издържим до зимата. След това - не знам. Влизаме и в отоплителен сезон, разходите се увеличават за ток и парно. И така от една болница, която миналата година приключи на печалба, дори и с пари в банка, сега трупа дългове. Както ви казах, вече имаме задължения  към доставчици.

Колко ви дължи касата от началото на годината?
Средно на месец 50-60 хиляди, значи вече 250 хиляди лева.

В тази ситуация успявате ли да плащате заплатите на лекарите и останалия персонал?
Досега винаги сме успявали да плащаме пълни заплати, включително и допълнителните средства по пътеки, но сега за първи път няма да успеем. Този месец за първи път ще изплатим само 80% от заработеното. Няма начин. Някои плащания като ток и горива не търпят отлагане, затова намаляваме заплатите. Но пак казвам, ако получавахме поне 80% от изработеното, щяхме да се справим – разбира се, с икономии, без да инвестираме, да купуваме апаратура и да правим ремонти...но щяхме да издържим. В това положение не може, не става, както и да го гледам, пресмятам … Затова и заплатите ще се намаляват.

Какви са настроенията сред медиците – ще се включите ли в протеста, организиран от БЛС?
В Първомай хората се надяват на истински организиран протест на 11 и 15 октомври. Лекарите искат да заявят позицията си открито и то не само по отношение на  орязаното финансиране, а и относно отношението от страна на министерството и здравната каса към лекарския и сестринския персонал. Не може непрекъснато да се говори, че всички лекари са престъпници, че източват парите от касата и с това да се обяснява защо няма да се финансира системата.

Ще се включите ли в колективните искове на болници срещу здравната каса?
Ние сме част от системата – болнична помощ. Ясно, че след като има такъв призив от асоциацията на болничните лекари, вероятно и ние ще се включим. Друг е въпросът, че нямаме финансовата възможност да внесем иск за цялата сума, защото трябва държавната такса да я заплатим цялата, а тя е непосилна в момента - доста пари е. Следователно, искът ще е за по-малко сума, т.е. символично ще се включим, след като не можем да си позволим да поискаме цялата сума, която ни дължи здравната каса.

Защо се стигна до тази ситуация според вас? Наистина ли няма пари за здраве или събраните средства от здравните вноски се харчат за друго? Как оценявате първите стъпки в реформата на новия министерски екип?
За мен е пределно ясно защо се стигна до тази ситуация. Още миналата година бюджетът на касата беше гласуван с около 200 милиона по-малко. За всички беше ясно още януари месец, че този бюджет няма как да стигне, при условие, че предходната година е бил 1 милиард и 100 милиона. Гласува се обаче бюджет от 850 милиона. Така дефицитът си беше заложен. И сега да се говори, че няма пари – ами как ще има, като това беше предвидено в гласувания бюджет. Освен това от този бюджет се платиха и последните два месеца на миналата година. Излиза, че сега финансовото министерство се опитва с бюджет от 850 милиона лева, които реално може да стигнат за 8-9 месеца, да се покрият разходите за 13-месечна година - няма как да стане това. Няма как да стигнат парите.

Ако беше предвиден нормалният обем дейност и необходимите пари за нея, нямаше да се стигне до този абсурд. Според мен това беше грешка, едно необмислено решение. Не може да разчиташ на някакви измислени правила, на въвеждането на изисквания като това за двама специалисти. Не можеш да си мислиш, че като стане това, много от болниците, които няма да ги изпълнят, ще излязат от пазара и така ще се спестят и парите. Очакваше се болниците през март да станат по-малко със 100. Но това не се случи. Някой беше заблудил финансовия министър, че като отпаднат от системата 100 болници, ще бъдат спестени 200 милиона, което не е вярно. Това не може да се случи.

Общинските болници са малък консуматор, а изискванията ограничиха точно тях. В крайна сметка общинските здравни заведения консумират 10-15% от общия годишен бюджет, което е не повече 70-80 до 100 милиона лева. Тези, които измислиха критериите, не можаха да разберат, че дори и да се закрият болници, парите пак няма да се спестят, защото пациентите ще се прелеят в другите болници. Те отново ще ги фактурират и този един милиард пак ще си стои като необходим за финансирането на болниците.

А самата идея, че преди две години болниците са консумирали по-малко, е неточна, защото преди две години имаше поне 50 болници по-малко. От 2008 г. до днес има ако не са 50, то поне 30 болници повече. И тези нови болници консумират също средства.

Аз и на лекарския форум го казах. След като финансовото министерство твърди, че има ръст на хоспитализациите, нека извади тези болници, които имат свръхприем в пъти  през последните две години. Така на обществото ще стане ясно кой източва касата. Защото смея да твърдя, че ние, старите болници - общински и държавни, общо взето имаме едно плавно движение на година с не повече от 4-5% нарастване на хоспитализациите - даже и намаление понякога. Ние миналата и тази година имаме намаление на приетите за лечение пациенти. Така че свръххоспитализациите са ясни. В сайта на касата има един списък и там може да се види на коя болница колко е платено, коя болници имат ръст в пъти по приемане на болни и кои консумират 30-40% от средствата на НЗОК.

Според вас подходът към болниците не трябва да е еднакъв и санкции трябва да понесат тези болници, които в действителност са извършили нарушение, които са в преразход, които имат необоснован прием на болни.
Разбира се. Според мен, когато някоя болница с разлика в статистиката, от която всъщност става ясно колко би могло да бъде увеличението или намалението на хоспитализациите в държавата, показва изведнъж скок от 50 до 100% хоспитализации за година, е ясно, че това няма как да бъде само защото работата в това лечебно заведение е много качествена. Това от една страна. От друга страна, не са виновни пациентите, които наистина са болни, нито болниците, които наистина работят, за да бъде наказвана цялата система. Ние това го повтаряме вече цяла година, а ни обвиняват, че сме против реформата. Да, но аз разбирам да се говори за реформа в истинския смисъл.

Да се каже, че ще има промяна в начина на разплащане или пък в начина на прием на пациенти, а то просто да се заявява, че ще намалим болниците със 100 и това е реформата и, видите ли, ще се оправи системата – това не е вярно. Това е невъзможно.
Защото голяма част от населението ще бъде затруднено или ще остане без медицински грижи.

Ето давам ви пример с нашата болница в Първомай, където имаме отделение с трима невролози и лекуваме инсулти. Но след като здравното министерство поиска да има 6 невролози от 1 януари и първомайското отделение няма да лекува инсулти - това по-добре ли ще е за първомайските пациенти, или по-зле. Да, министърката сигурно ще каже: „Според мен 6 невролози ще лекуват по-добре инсулт”, но за човека, който ще бъде принуден с личен транспорт да бъде закаран някъде в Пловдив или в друга болница, няма да е по-добре. Така че за мен това не е реформа, когато поставяш нереални изисквания пред структури, които през годините са се доказали, и хората ги търсят. Това не е реформа. Ние от 2001 година сме на пазара, който ни потърси, го приемаме. И сега нашите пациенти ходят в Пловдив, София и където поискат, но  търсят най-вече нашите лекари - значи сме необходими, но общината и ние затова съществуваме.

Коментари