Публикация

При акне кожата първо се лекува, а после - разкрасява

При акне кожата първо се лекува, а после - разкрасява

Интервю с д-р Венцислав Тодоров, дерматолог, ВМА

 

Д-р Тодоров, вярно ли е, че от класическо детско-юношеско състояние сега акнето се среща доста често и в зряла възраст?

Вярно е, защото се смята, че причините за това състояние са основно генетични и хормонални. Всички останали изтъквани фактори са утежняващи състоянието. В зряла възраст – особено между 20 и 30 години, когато се появи акне, винаги се подозира задължително хормонален проблем.

 

А при младите?

При синтеза на половите хормони в пубертета започва дисбаланс. Те са като причина, но да не забравяме и генетиката, която е на първо място. Смята се, че има наследственост на това състояние. Ако родителите са били с акне, най-вероятно и децата ще го имат в бъдеще.

 

Кой е по-засегнат – жените или мъжете?

И мъжете, и жените страдат сравнително по равно от акне. Терапевтичните подходи при двата пола понякога са различни. Жените са привилигеровани в това отношение – има повече възможности за хормонално въздействие върху тяхното състояние. Например знаем, че контрацептивите са един класически начин да се третира акне с много добър резултат, в колаборация с гинеколозите, разбира се.

 

Акне - лечение


Така и някои хормони, които са антиандрогенни, също могат да бъдат изписвани на жени, докато при мъжете такива не са много разрешени и трябва да се внимава с тях. Тези медикаменти се назначават в много краен случай и при спешни състояния.
Съществуват и изолирани случаи при деца, както и при много възрастни хора. Често пъти това състояние се отдава на допълнителни фактори. При децата са хормонални молекули, преминали още при раждането, а при възрастните вече се счита, че там нещата се смесват и с едни кистични дегенерации от слънцето, от условието на средата.

 

Причината може ли да е някакво заболяване?

Да. В напреднала възраст например може да бъде белег на нещо по-неприятно – например адренален (надбъбречен) тумор.
Когато има хормонален дисбаланс, може да се появи акне по друга причина. Тя би могла да се установи.

 

Бихте ли пояснили какво стои зад термина акне?

Акнето е заболяване, което е описано още от древността. Наименованието е дадено от византийския лекар Етиос. Идва от гръцката дума „akme“, което означава „точка“. Тогава пубертетът се е възприемал като връхната точка на живота, разцвета и тогава това състояние се е изявявало.


Оттам насетне теорията се е развивала през годините до днес. Акнето представлява едно засилено отделяне на себум, на керотиноцити. Същевременно има активност на една бактерия, назовавана доскоро Propionibacterium acnes, а сега вече се нарича Cutibacterium acnes, която допълнително може да причини и причинява възпалителните промени при акне.

 

Акне - симпроми и лечение


Първоначално може да се започне с натрупване на клетки в пората, поради увеличения себум тя се запушва. Така могат да се образуват комедони (черни точки).


Някои медикаменти и химикали могат да предизвикат засилена себумна секреция. Има химически видове акнета. Съществуват и козметични видове акне – порите се запушват по механичен път, което предизвика натрупване на себум. Така например чистият вазелин не бива да се нанася върху лицето. Тежките масла, и козметични продукти не са препоръчителни за хората с такива проблеми.

 

Начинът на живот оказва ли влияние върху състоянието?

Да. Стресът е доказан фактор за влошаване на акнето. Той има директно отношение върху хормоналната секреция. Причинява хипеандрогенемия (повишени серумни нива на андрогените - мъжките полови хормони), засилва проявите на акне при хората с този проблем.


Отделно за замърсяването на кожата се смята, че може да усложни акнето, но не е първопричината за това състояние. Защото много хора, в много семейства, които нямат генетична предиспозиция, работят в замърсена среда, могат да получат други проблеми по кожата, но точно акнеистични проблеми нямат. Така че замърсяването има отношение и влошава вече налично акне.


На такива пациенти препоръчвам да избягват много тежки фондьотени с прахообразни частици, много тежки мазни козметични продукти, защото това не им помага, а напротив.

 

Грешки при акне


Фондьотенът трябва да се прилага за много кратко, по изключение. Той се ползва най-често, за да се прикрият несъвършенства по кожата. Вследствие на употребата му обаче може да възникнат такива, дори човек да не е имал.

 

Храненето фактор ли е?

Храненето е фактор, все още много спорен. Според последните проучвания простите захари, млечните продукти, месото могат да влошат акнето, особено при жени, които прекаляват с тях. В млечните продукти се откриват вложени дори хормонални молекули (хормони).


При мъжете се смята, че протеинови шейкове, месото може да влошат състоянието, особено ако се прекалява с тях. Храната обаче не е основен фактор при акне.

 

Слънчевите лъчи полезни ли са за акнеичната кожа?

Смята се, че слънчевите лъчи не са полезни при акне.
Хората отиват на плаж, на солариум в стремеж да подобрят вида на кожата си, епидермисът задебелява и се изглажда. За кратко се наблюдава положителна промяна, но след това влошаването е много драматично.


Важно е да се знае, че всяка една възпалителна проява при акнеичната кожа би могла да завърши с хиперпигментация. Неравномерната пигментация на кожата се засилва категорично от слънчева светлина. Затова на тези хора задължително се предписва фотозащита. Обяснява им се, че слънцето е вредно за кожата с акне. То не е полезно и при злоупотребяващи хора със здрава кожа.

 

При акне избягвайте слънцето


Излагането на топлина също не е препоръчително, голямата топлина и влажност влошават акнето – отделя се повече себум, повишава се отделянето и на потна секреция.

 

Трябва ли да се изстискват пъпките? Има ли грешки, които често се допускат при акнеичната кожа?

Има тежки състояния, вследствие на неправилни манипулации по кожата на лицето, гърдите. Механично обработване на акнеичната кожа се налага само когато са се образували огромни кисти. То се прави от пластичен хирург, дерматолог, за да се облекчи състоянието. В други случаи пъпките не се стискат.


Препоръчвам на моите пациенти да не се подпират, изобщо да не си пипат лицето, само когато си нанасят предписания козметичен или лекарствен продукт, защото може и да го замърсят. При това възпаление, което имат, и при този себум, може да си залепят други нечистотии, химикали, да си направят допълнителна контактна реакция, да си насложат допълнителна инфекция.

 

Акне - грижа за кожата с пъпки

 

Може ли състоянието да се контролира?

Естествено, че може да бъде контролирано, не винаги е лесно, но си има медикаменти, гайдлайни. В цял свят е известно лечението на акне, но то трябва да се води от специалист, а не от козметици – стават грешки. Повечето са подготвени, съвестни и насочват клиентите си към нас, дерматолозите, което им прави чест. Първо трябва да се проведе лечение, а после грижа и разхубавяване на кожата. Така ще се избегнат усложненията.

 

Кога да се търси специализирана помощ?

Добре е при промени по кожата да се направи консултация със специалист. Не винаги се налага сериозно лечение. Човек да попита, вместо да се самообразова. Може да се пробва, разбира се, даден продукт от медицинската козметика, закупен от аптека, но всичко трябва да се прави с разум.

 

Кои са ефективните методи за лечение? Кога се пристъпва към хирургична намеса?

От хирургична намеса се нуждаят най-тежките случаи – т.нар. нодуларно акне – когато има възли, които не се разнасят по никакъв друг начин, или огромни кисти, които трябва да бъдат облекчени и премахнати. Хирургичното лечение е възможно най-рядкото лечение на акне.


По принцип по-леките форми около пубертета – с мазна и проблемна кожа, се контролират с козметични продукти, които съдържат салицилова и гликолова киселина, ретинол или производни на витамин А.


Имам опит с НиАкне крем и НиАкне гел – сравнително нови, но хубави продукти, които разчитат на изпитани субстанции при лечението на леко акне.

 

НиАкне - за леките форми на акне


Съдържат гликолова и салицилова киселина, както и никотинамид. Тези съставки имат противовъзпалително, антибактериално и хидратиращо действие, както и кератоличен и ексфолиращ ефект.


НиАкне гел е подходящ за третиране на по-умазнени кожи, а кремът - за допълнителна грижа на вече пресушена кожа, вследствие на лекарствена терапия. Може да се предписва като допълнителна грижа, допълнително лечебно средство за подобряване вида на кожата, защото тя може да бъде допълнително зачервена, излющена. Кремът може да се използва самостоятелно при появата на първите пъпки, когато не се налага лечение, при много леки форми на акне.


При акнеична и проблемна кожа може да се прилага и Себонорм пяна.


По-сериозният локален терапевтичен подход е с ретиноиди. Действително отличен ефект, постигнат не за дълго време – обикновено третия месец има много добро повлияване.


Все пак ако не се получи така, може да назначи антибиотично лечение. В случай, че преобладава възпалителната компонента, терапията с антибиотици продължава около 3 месеца. При по-тежките форми е добре да се включи и ретиноид.


Прилага се Роакутан – има го и у нас, но трябва да се внимава, защото има много странични ефекти. Подробно запознавам пациентите си с тях. От всички описани – най-важното за този медикамент е, че не трябва да се стига до бременност. Дори и за прилагането на локални ретиноиди, които се нанасят на лицето, без да се пият лекарства, се смята, че трябва да има поне два отрицателни теста за бременност.


Не трябва да се допуска забременяване по време на лечение с тези медикаменти, че и година след това. В моя кабинет давам писмени пояснения, защото когато пациентът си тръгне, често е притеснен, не помни факти, срокове и започва да си намира някакви странични ефекти, които не съм описал и споменавал. Обяснявам, че кожата е суха, раздразнена.

 

В заключение какво бихте посъветвали пациентите?

Всяка крайност е грешка. Използване на продукти за мазна кожа, които я изсушават, ще предизвикат допълнителна реакция, свръхсекреция на себума. Много хора смятат, че обикновеният домашен сапун е много хубаво и качествено нещо, но той е изключително дразнещ и изсушава кожата. Сапуни от старите рецепти – в никакъв случай.


Погрешно се смята, че от измивния продукт кожата трябва да започне да скърца. Ако това се постигне, означава, че е премахната полезната, водно-липидна мантия на кожата.


Със спиртните разтвори трябва да се внимава, защото пресушават прекомерно.
Не бива да не се прекалява с козметиката – нанасянето на 5-6 продукта на ден върху лицето е лудост, това ще навреди.


И най-важното, няма как човек да се ориентира правилно сам. Нещата в нашата специалност, в медицината се променят – в миналото се е считало едно, сега – друго. Не е добре пациентите да се образоват на медицински теми от интернет.

 

Коментари