Публикация

Понакуцващото самочувствие е патент на жените

Безброй са анализите, които установяват какво у жените е по-добро, отколкото у мъжете и обратното. Колкото и да са банални, подобни констатации не са съвсем безинтересни - особено когато става дума за самочувствието.


Жените имат навика да се замислят прекалено много за мнението на околните за тях. По принцип те приемат критиката към себе си много по-лично, отколкото мъжете. Последните не ги е толкова грижа какво другите мислят за тях, те направо си казват какво смятат и какво искат. С други думи, мъжете имат по-голямо самочувствие от жените.

Мъжете не се тормозят с излишни въпроси

Да не би пък в клишетата за „силните” мъже и „слабите” жени все пак да има известна истина? Констатацията, че мъжете имат по-добро самочувствие, докато при жените то понакуцва, само прилича на клише - всъщност обаче е резултат от съвсем актуално проучване, направено по поръчка на германското специализирано издание Apotheken Umschau, цитирано от Дойче веле.

Оказва се, че когато ги питат за самочувствието им, жените са доста по-сдържани от мъжете. Всяка пета признава, че постоянно се измъчва от съмнения в себе си и често се страхува да не би да се изложи в нещо. Сред мъжете подобно признание е направо рядкост - всеки седми споделя, че не е достатъчно уверен в себе си, че се бои да не би в разговор да каже нещо неуместно или пък да не би да претърпи в нещо неуспех.

Мъжете явно предпочитат да вярват в себе си и в своите възможности, а и не крият, че имат добро мнение за себе си. Допитването, за жалост, не сочи откъде мъжете черпят високото си самочувствие, та да могат и жените да наберат опит, да се поучат и да не изостават в това отношение от така наречения силен пол.

По-добре да си мълча, отколкото да се изложа...

Всяка трета от десет жени откровено признава, че предпочита в разговор да си мълчи, отколкото да преглътне факта, че изразеното от нея мнение може да се отхвърли от другите. И по тази точка мъжете печелят - те директно казват какво мислят и какво искат.

Една трета от анкетираните представителки на нежния пол споделят също, че се чувстват смазани, когато някой ги критикува. За мъжете критиката на другите към тях очевидно не е никакъв проблем - мнозинството от анкетираните заявяват, че не я приемат толкова лично.

Коментари