Публикация

МБАЛ ВИТА откри Специализиран център за ранна диагностика и деструктивно лечение на предракови състояния на женските гениталии - интервю с Д-р Илия Карагьозов - Д.М

МБАЛ ВИТА откри  Специализиран център за ранна диагностика и деструктивно лечение на предракови състояния на женските гениталии - интервю с  Д-р Илия Карагьозов - Д.М

Д-р Карагьозов, какво значи дисплазия?
Повече от седемдесет процента от жените се срещат поне веднъж в живота си с  инфекция, причинена от човешки папиломен вирус (HPV). При по-голямата част от тях инфекцията протича незабележимо и често имунната система я ликвидира преди да причини предраково изменение. При по-малка част от жените инфекцията може да прогресира и по гениталните лигавици и кожата се появяват незабележими с невъоръжено око изменения, притежаващи потенциал за превръщане в инвазивен рак.

Тези изменения носят общото наименование дисплазия.

Разполагат се основно по външните полови органи, влагалищните стени, влагалищната част и канала на маточната шийка. Своевременното им откриване и правилно лечение на практика ликвидира опасността от превръщането им в злокачествен тумор.

 

Какво представлява ВИТА ДИСПЛАЗИЯ ЦЕНТЪР?

В редица европейски страни, предимно немскоговорящи, към болниците функционират специализирани структури със специално обучен персонал и техническа обезпеченост, към които общопрактикуващи лекари и гинеколози насочват пациентки със съмнителни или позитивни скринингови резултати. Тези структури носят названието Дисплазия- център. Те осъществяват комплексно целият цикъл диагностично-лечебни дейности за трайно излекуване, при това с качество, подлежащо на перманентен контрол.

Ние създадохме новата специализирана структура „Вита Дисплазия център“ с респект и уважение към постигнатото от немските ни колеги и с амбицията да предложим на нашите пациентки още по-висококачествено лечение, стъпващо и на базата на нашия богат опит и дългогодишна практика. Не мога да не отбележа с гордост факта, че само 20 години след първото научно съобщение за новосъздадения от професор Хинзелман в Германия метод за ранно откриване на рака на шийката на матката- колпоскопия, България вече има собствена колпоскопска школа, благодарение на професор Божил Василев.

Тази над 60 годишна традиция, както и уважението и признателността, която изпитваме към нашите учители, ни мотивират и задължават да направим необходимото за нейното съхраняване и развитие. Мисля, че това е правилната посока.

Реализацията на проекта, разбира се щеше да е невъзможна, без разбирането, подкрепата и логистиката на болница ВИТА.

Освен мен, екипът включва добре обучените гинеколози д-р Борислава Попова, д-р Силвия Оручева и д-р Иван Крумов, изключително ерудираният и опитен патоморфолог д-р Христо Мавров и безценните ни помощници- акушерките Йовка Живкова и Мариела Иванова.

 

Какви диагностични методи прилагате в Центъра?

- Цитология по Папаниколау(ПАП-тест) и течно-базирана цитология

- Изследване за високорискови човешки папиломни вируси – ДНК-типизация и ОНКО-Е6/Е7 РНК-тест

- Колпоскопия - изследване чрез оптичен апарат на шийката на матката и влагалищните стени

- Епизиоскопия- изследване чрез оптичен апарат на външните полови органи, перинеалната и перианалната зона

- Биопсия - безболезнено вземане на тъкан за хистологично изследване и поставяне на диагноза

- Офис-хистероскопия- оглед на шийката и кухината на матката със оптична система и при необходимост - вземане на  щипкова биопсия

- Експертна хистологична диагностика

 

А по какъв начин лекувате засегнатите от заболяването жени?

 Във ВИТА ДИСПЛАЗИЯ  ЦЕНТЪР прилагаме препоръчаните от EFC (Европейската федерация по колпоскопия )и IFCPC (Международната федерация по цервикална патология и колпоскопия ) основни лечебни методи, а те са:

-  Aблативно лечение- разрушаване на засегнатата тъкан без изрязване.

-  Lesion-only resection procedure- остраняване чрез изрязване само на засегнатата тъкан.

-  LLETZ - отстраняване чрез изрязване на цяла част от шийката на матката с конична форма(конизация) и различни размери.

Методът на лечение се избира индивидуално при всяка отделна пациентка.

Всяка лечебна процедура се съпровожда  от медицинска документация, съдържаща хистологичен резултат доказващ дисплазия, оперативен протокол с подробно описание на вида и параметрите на лечението, както и ограничителен физически режим и стил на проследяване. Вероятно в близко бъдеще ще успеем да разширим техническите си възможности и с по-модерен карбон-диоксиден лазер и система за фотодинамична терапия.

 

Упойка прилага ли се при лечение на дисплазия?

При манипулациите се прилага локално обезболяване в амбулаторни условия, като при необходимост Центърът разполага с всички условия за амбулаторно лечение в стил „Еднодневна хирургия“ за пациентки, при които се налага общо обезболяване.

 

А как може да се запишем за лечение при Вас?

ВИТА - ДИСПЛАЗИЯ ЦЕНТЪР  е определил следния график, по който неговите специалисти ще приемат пациенти:
Понеделник - от 11 до 14 часа     - д-р Карагьозов
Сряда            - от 12 до13:30 часа - д-р Попова
Четвъртък    - от 12 до 13 часа     -  д-р Оручева
Четвъртък    - от 14 до 15 часа     -  д-р Крумов

Всеки ден     - хистологични консултации на готови препарати(второ мнение)

 
Приемът в Центъра се осъществява само след предварително записване на тел.02/45 22 115 от дежурните акушерки в интервала от 11 до 14 часа всеки делничен ден.
Ще бъдат регистрирани и приемани за лечение само жени със съмнение или доказано носителство на високорискови типове човешки папиломни вируси, с гранични и лоши резултати от цитонамазка или с доказана вече дисплазия и злокачествено заболяване. За оптимизиране на работния процес, подборът на пациентите налага предварителен телефонен разговор с екипа преди записване на час за преглед.

Със създаването на новия център се продължава вече утвърдилата се практика Болница Вита да бъде новатор в предлагането на висококачествени медицински услуги за своите пациенти на най-високо европейско ниво. 

 

 

Коментари