Публикация

Признаци и симптоми на засрещнат пръст

Признаци и симптоми на засрещнат пръст

Особен вид навяхване на пръстите, известен като засрещнат пръст, е често срещано нараняване за спортисти практикуващи спорт с топка, като баскетболисти и волейболисти. Рискът от засрещнат пръст е най-голям при опит да се хване или удари топка.


Засрещане на пръста се получава, когато тъпа сила удари края на пръста. Това причинява преразтегляне на лигамента, който се свързва през средния кокал на пръста - известен като проксималната интерфалангеална става (ИФС) – от което лигаментът се преразтяга или къса.


Разпознаване на засрещнат пръст


Честите симптоми включват:


 - Болка в ИФС на пръста, която може да бъде тъпа и лека при леко навяхване или остра и пулсираща при тежко навяхване
 - Подуване и зачервяване в ИФС, което може да бъде по-очевидно при сравняване на засегнатия пръст с останалите
 - Трудно сгъване на пръста или захващане на предмети, но пръстът все още може да бъде сгънат


Ако изкълчването е силно и ставата се е изместила, пръстът може да изглежда крив или извън ставата. Често срещано погрешно схващане е, че човекът или треньорът трябва да се опита да го „издърпа“, за да го приведе в нормално положение - това не е така! По-скоро пръстът трябва да се шинира или превърже и човекът трябва да потърси медицинска помощ.


Разликата между засрещнат и счупен пръст


Същите сили от тъпа травма, които могат да навяхнат пръст, могат да причинят и фрактура и е важно да знаете как да разберете разликата между двете.
Има няколко симптома, които могат да помогнат за диференцирането на тези наранявания:
Засрещнат пръст :
- Лека до умерена болка
- Пръстът е в състояние да се сгъва
- Подуването спада след няколко часа


Счупен пръст :

- Силна болка

- Пръстът не може да се сгъва

- Подуването се увеличава

Зарещнатите пръсти могат да се лекуват у дома чрез самостоятелна грижа, но фрактурите изискват лекарска намеса. Лица, които се съмняват за потенциална фрактура, трябва да потърсят медицинско лечение.


Лечение на засрещнат пръст


Дали е необходимо или не медицинско лечение зависи от тежестта на симптомите.
Кога да потърсите медицинска помощ за засрещнат пръст?
Ако пръстът изглежда разместен, не се опитвайте да го подравнявате отново. По-скоро пръстът трябва да се превърже и да се потърси медицинска помощ.
По същия начин, ако обхватът на движението на засегнатия пръст е значително ограничен, важно е да се потърси оценка от ортопед. Ограниченият обхват на движение в ставата може да е знак за частично изкълчване, придружено от фрактура.


Домашно лечение

Ако пресрещнатия пръст не е много зле и няма причина да се подозира фрактура, той може да се самолекува у дома. По-долу са изброени мерки за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на болката и подуването, докато навяхването се излекува.

  -  Временно обездвижвайте пръста. Предпазвайте пръста от по-нататъшни наранявания, като го превържете със съседния на него пръст или чрез шина на пръста.
  Прилепването на ранения пръст и съседния пръст заедно помага за защита на ударения пръст, като същевременно подобрява обхвата му на движение.
Обездвижването не бива да бъде по- дълго от 1-3 дни, защото ако не е счупен, може да повлияе негативно на ставата в дългосрочно заздравяване и обхват на движение.
  -  Починете си от спорта или заниманията, които могат допълнително да наранят пръста.
  -  Използвайте студена терапия за намаляване на възпалението и тъпата болка, като прилагате студен пакет върху засегнатата става за 5 до 10 минути на всеки няколко часа.
  -  Вземете противовъзпалителни лекарства за болка, ако е необходимо.

След като болката и подуването се оттеглят, пръстът може да бъде възстановен чрез упражняване на ставата - например, като стискате ръката в юмрук или стискате стрес топка.

Времето за възстановяване на засрещнат пръст зависи от степента на нараняване. Може да отнеме няколко седмици до много месеци, за да отшумят отоците и болката. Може да се усеща увеличена скованост. За тези, които се връщат към спорта, трябва да се използва тейпинг в продължение на няколко седмици или до пълното възстановяване на пръста.

Коментари