Публикация

Кои са точните причини за смърт при COVID-19 - резултати от аутопсии по света

Кои са точните причини за смърт при COVID-19 - резултати от аутопсии по света

Кои са точните причини за смъртта при пациенти с Covid-19, вълнува цялата медицинска общност. Данните по този въпрос са оскъдни, но в последния месец бяха оповестени доклади за проведени серии от аутопсии в различни страни и клиники. Ето основните изводи от тях.

Починалите с увредени коронарни съдове

Голяма част от починалите имат наднормено тегло, казва проф. Александър Цанков, български учен, който в момента ръководи сектора за аутопсии към Университетската Клиника в Базел. Неговият екип вече е обследвал телата на 20 починали.  Всички са имали високо кръвно налягане, а голяма част били и със затлъстяване. Повечето са мъже. Над две трети показали увреждане на коронарните съдове на сърцето, а една трета страдали от диабет. Друга цел на аутопсията е била да хвърли повече светлина върху уврежданията на белия дроб.

 

Много малко пациенти показали възпаление на белия дроб, пояснява проф. Цанков. Това, което учените видели под микроскоп,  било силно увредена микроциркулация в белия дроб. На практика обмяната на кислорода била блокирана, а това обяснява, защо обдишването на пациентите с новия коронавирус е толкова трудно в интензивните сектори. Може да подавате колкото си искате кислород на пациентите, той просто не се транспортира по-нататък в тъканите, подчертава проф. Цанков. 

Какво пише в доклада от Хамбург

Друг учен, който има сериозни наблюдения въз основа на проведени аутопсии, е патологът от Хамбург д-р Клаус Пюшел. Той изготвил доклад с данни от аутопсиите на 65 трупа починали от коронавирус. Към днешна дата броят на извършените от него аутопсии на такива пациенти надхвърля 100.  

 

Няма нито един починал без да е налице предхождащо заболяване, подчертава д-р Пюшел.  Той не претендира за изчерпателност в своя доклад, но така или иначе в момента в Германия няма друга клиника, която да е натрупала толкова голям обем данни по въпроса.

 

Неговият доклад подкрепя част от изводите на проф. Цанков в Базел. Един от тях е, че при голяма част от пациентите са налице предхождащи сърдечно-съдови заболявания.

55 от 61 починали в Хамбург според доклада са имали кардиоваскуларно заболяване преди инфекцията:

  • високо кръвно налягане;
  • прекаран инфаркт;
  • атеросклероза;
  • сърдечна недостатъчност в една или друга форма. 
  • 46 от починалите са имали предхождащо заболяване на белия дроб. 28 души показали увреждания на други органи като бъбреци, черен дроб или са били с трансплантирани органи.  16 от починалите са имали деменция. Останалите били онкоболни, с тежко затлъстяване или диабет.

В световен мащаб до момента има много малко систематизирани проучвания, които обобщават данни от аутопсии на починали вследствие на Covid-19. Лекари от Университетската клиника в Пекин представиха в края на март резултати от 29 аутопсии. Те подчертаха, че вирусът е атакувал не само белия дроб, но и имунната система, както и други органи. В списание “Лансет” патолози от университета в Цюрих съобщиха, че вирусът причинява тежки възпаление на съдовете в различни органи, което може да обясни, защо понякога умират и пациенти, които не са стигали до апаратна вентилация.

 

Здравните власти в Италия пък публикуваха доклад, в който са изброени предхождащите заболявания на 1738  починали пациенти. Докладът обаче не се позовава на проведени аутопсии, а само на данни от здравните картони.

COVID-19 като причина или ускоряващ смъртта фактор?

Един от най-оспорваните въпроси е дали пациентите умират заради вируса или просто в момента са инфектирани.  Д-р Пюшел отбелязва, че при 61 от 65 аутопсирани коронавирусът е посочен като причина за смъртта.  Според проф. Цанков подобно разграничаване е по-скоро академично. Ако един човек е болен от рак и в един момент го прегази кола, това не намалява вината на прегазилия го шофьор, казва той. Очакваната продължителност на живота при починалите с COVID-19, които имат различни предхождащи заболявания със сигурност е щяла да бъде по-кратка от тези на техните здрави връстници. Но всички тези хора със сигурност биха живели по-дълго, ако не се бяха заразили - месеци или години.

 

Редактор Илияна Ангелова

Източник: Süddeutsche Zeitung

Коментари

Професор Цанков, автоматично надценява, влиянието на ковид 19 към останалите тежки, придружаващи заболявания на пациента, като даже дава сериозен  привес на ковид 19. Същевременно потенцирането на дадено заболяване от друго, не го прави автоматично причина. Може да има съвкупност от причини и никой не може, да каже, коя е по важна или маловажна.

Няма как, да знаем дали е щяло или подобно, не е медицинско подобно твърдение.  
Има си протоколи за определяне на причина на смърт и това, дали ковид 19 е щял да причини смърт или е нямало да причини смърт, няма връзка с медицината , а по скоро с бабуването...не звучи сериозно!