Публикация

Безплатни дерматологични прегледи

Те ще се проведат в Пловдив. Необходимо е предварително записване.


От 27 септември в Медицински център 1 в Пловдив, със съдействието на фондация „Качество на живот”, започва скрининг и профилактика на злокачествените кожни образувания.

 Прегледите, които ще продължат две седмици, са безплатни за пациенти от цялата страна, като за тях не се изисква направление от личния лекар.

Специалистите ще приемат всеки вторник и четвъртък от 8:00 до 12:00 часа на 3-ия етаж, в кожния кабинет, който се намира в сградата на пловдивската МБАЛ „Медлайн”, след предварително записване на тел. 032/ 644 222.

„Правим безплатните прегледи в началото на есента, защото прекомерното излагане на слънце през лятото може да е активирало развитието на някои кожни образувания. Бенки, които са били „спокойни” преди летните дни, в края на сезона могат да изглеждат по друг начин, затова е добре да се контролират”, поясни д-р Галина Арабаджиева, дерматовенеролог в Медицински център 1.

Според нея хората търсят лекарска помощ късно поради липсата на направления за специалисти и ниската здравна култура. Д-р Арабаджиева стигнала до този извод след провеждането на първата кампания за безплатна профилактика през април. Тогава дошли пациенти с туморни заболявания с давност от 6-7 години, които никога не са се консултирали с дерматолог.

Хора с кожни образувания, които нарастват, кървят, сърбят или въобще се променят по някакъв начин, е хубаво да се обръщат за мнение към специалист поне веднъж в годината.

По думите на д-р Арабаджиева премахването на кожни образувания трябва да става задължително при дерматолог. Защото едно некомпетентно третиране на бенка може да доведе до нейното израждане в меланом, кожен рак, който протича толкова агресивно, че в рамките на месец-два може да се обхванат всички органи и системи с метастази.

Коментари