Публикация

Хората не искат по-високи здравни вноски, защото не вярват в системата

Около една трета (35%) от потребителите на health.bg, участвали в анкета на портала, смятат, че плащането на по-големи вноски за здраве няма да внесе подобрения в здравната система у нас.


Двадесет и шест на сто от участниците обаче са съгласни да отделят повече средства, ако има шанс за реално модернизиране на здравеопазването в България.

За 13% от анкетираните и сегашните вноски са непосилни заради финансовата ситуация в страната. Една десета от хората са убедени, че държавата е тази, която трябва да дава повече пари за здраве, а не гражданите.

По 8% от гласовете имат двете противоположни позиции – на хората, които категорично са съгласни да има по-високи вноски, и на тези, които не искат да плащат повече пари за по-качествено здравеопазване.

Размерът на здравноосигурителна вноска у нас е 8%. Разпределението на вноските между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60:40 (3,2% за сметка на осигуреното лице и 4,8% - на осигуряващия). Здравноосигурителната вноска на самоосигуряващите се лица е изцяло за тяхна сметка и е в размер на 8 на сто (16.80 лв).

Коментари