Публикация

Телефоните разсейват и предизвикват инциденти

Американски учени твърдят, че разговорите по мобилен телефон и изпращането на кратки съобщения могат да бъдат и опасни за живота.


Изследването, публикувано в American Journal of Public Health, анализира колко хора са загинали в инциденти, причинени от разсейване вследствие на употребата на телефон.

Според събраните данни, голям брой от загиналите са под 30-годишна възраст.

Специалистите са използвали информация за пътните инциденти в САЩ, за броя на притежаваните мобилни телефони и данни за броя на изпращаните и получавани съобщения, които са сравнили с броя на катастрофите, причинени според полицията от разсейване при шофиране.

Те са установили, че броят на изпратените съобщения е нараснал с няколко хиляди процента, от 1 милион на месец през 2002 г, до 110 милиона през 2008 г.

Учените смятат, че около 16 хиляди души са загинали поради нарастването на броя на кратките съобщения в САЩ.

Няколко изследвания вече показали, че разговорът по мобилен телефон може да разсее шофьора дори при използването на устройство за свободни ръце.

Специалистите обаче подчертават, че изпращането на текстови съобщения и ползването на мобилен интернет създават ново измерение на проблема. Всеки 1 милион нови потребители на мобилните услуги ще водят до още повече инциденти, предупреждават учените.




Коментари