Публикация

МЗ: Липсва единствено ваксината срещу пневмококови инфекции

Към настоящия момент в склада за биопродукти на Министерството на здравеопазването са доставени всички ваксини за имунизация на децата (включително от вчера и Pentaxim (Пентаксим) - ваксина против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце).


Не е доставена единствено ваксината срещу пневмококови инфекции с търговско наименование Synflorix (Синфлорикс). Причината - забавяне от фирмата доставчик на заявените от МЗ количества, които следва да се получат през септември.

Това съобщава здравното ведомство след получени сигнали и публикации в медиите за недостиг на някои от задължителните ваксини за децата, съгласно имунизационния календар на страната.

Всеки ден Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве получават от склада необходимите им видове и количества ваксини, след което незабавно ги предоставят на общопрактикуващите лекари в страната. 

МЗ напомня, че на безплатна имунизация с петкомпонентната ваксина с търговско наименование Pentaxim (Пентаксим) подлежат всички деца, родени от януари 2010 г.
Най-ниската възраст, от която се прилага тази ваксина, е от втория месец след раждането.

Осигурена е и безплатна ваксина за децата, които подлежат на втори и трети прием, както и на тези, които трябва да се на реимунизират (родени през 2009 г.), при спазване на 12-месечния минимален интервал между третия и четвъртия прием.

На безплатна имунизация с ваксина срещу пневмококови инфекции с търговско наименование Synflorix (Синфлорикс) подлежат всички деца, родени от януари 2010 г.

За децата, които до момента са имунизирани по желание срещу заплащане с другата пневмококова ваксина - Prevenar (Превенар), имунизационният курс трябва да се завърши със същата ваксина, тъй като двете ваксини не са взаимозаменяеми.

Коментари