Публикация

Уникална роботизирана операция на млада жена с рак

Уникална за Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции е направена в Плевен. Интервенцията е извършена със системата „Да Винчи” от екипа на проф.Григор Горчев в Университетската болница „Д-р Георги Странски”.


Досега в Европа са извършени две операции от този вид, като те са направени в Швеция.

Пациентката е 30-годишна жена от Разградско. Проф. Горчев поясни, че операцията е била доста сложна и е продължила 8 часа.

Преди време младата жена е претърпяла и операция, като й е отстранен единият яйчник. Вторият е оставен, но е повдигнат по-високо заради лъчетерапията, която предстои да проведе. След около 5 месеца тя ще може да се подложи на ин витро процедура, ако желае.

Проф. Горчев е категоричен, че в бъдеше ще се прилага новият метод, който е щадящ за пациентите, но и съхранява репродуктивните им функции. Проблемът е, че вече няма консумативи за роботизирани операции.

През октомври ще бъде извършена втора такава операция, като тя ще е на 28-годишна жена.

Опитът на плевенския екип от този вид хирургия ще бъде публикуван в научни медицински списания, като те ще се представят догодина по време на участия на екипа в семинари в САЩ. Тогава ще се проведат два форума по роботика във Флорида и Вашингтон, където ще е и Световният конгрес по роботизирана хирургия.

Според проф. Горчев в момента държавата пречи на развитието на новите методи и технологии. Пример за това е високотехнологичната и авангардна апаратура в Плевен, за която не се отделят пари.

Над 100 жени чакат в момента за операция с роботизираната система, графикът е запълнен до април догодина. Проф. Горчев изрази надежда в скоро време да стане ясно ще има ли финансиране на роботиката в страната.

Нужни са около 700 000 лв. на година, за да може да развиваме роботизираната хирургия, която е бъдещето на медицината, каза още ректорът на МУ-Плевен.


Коментари