Публикация

Диета по холивудски

Всеки ден красиви хора с перфектни фигури се усмихват от екрана на телевизора или от страниците на лъскавите списания. Имената им присъстват в светските хроники или блуждаят в съзнанието на многобройните почитатели.


Добрият външен вид на филмовите и музикалните звезди обаче не се дължи само на любовта на хората и светлината на прожекторите.  

Напротив, и звездите трябва да внимават какво ядат, за да не попадат техни снимки в жълтите издания с обвинителни заглавия относно теглото им.

Някои известни личности обаче спазват наистина странни диети.
Дали обаче те са ефективни, безопасни и достъпни за обикновените  хора?

Запознайте се с хранителни навици на звездите и преценете дали те са подходящи и за вас.

Maрая Кери: Диета с храни в морав цвят.  

Когато Марая Кери разбрала, че храните с морав цвят (патладжани, сини сливи, цвекло) съдържат мощни антиоксиданти, които намаляват образуването на бръчки, тя заявила, че преминава на строга диета – 3 пъти седмично само храни с морав цвят.

Моравият пигмент ресвератрол се смята за най-подмладяващия антиоксидант. Според специалистите обаче по-добре е в менюто да се включат не само морави плодове и зеленчуци, но и тъмнозелени и оранжеви, за да се снабди тялото с колкото може повече витамини и антиоксиданти. Най-добрият начин за предотвратяване на бръчките е - ползването на слънцезащитни кремове, 8 часа сън в денонощието,  здравословно хранене, редовен спорт и овладяване на стреса.
 
Извод: Диетата е безопасна, но излишна.

Бионсе: Прочистваща организма диета.

За ролята си в спечелилия две награди Оскар филм „Мечтателки” (Dreamgirls), Бионсе отслабна с 10 килограма с прочистваща диета, която всъщност е изготвена за лечение на язва, а не за отслабване. При тази диета се изключва храната и се пие смес от лимонов сок,  кленов сироп, лют червен пипер и вода между 6 и 12 пъти на ден. Два пъти дневно се пие и разхлабващ билков чай.
 
Въпреки че лимоните съдържат витамини и минерали, които са полезни за метаболизма, организмът има нужда от ежедневно снабдяване с протеини, въглехидрати и мазнини. Тази диета е основана на гладуване и от нея се губи мускулна маса, а след прекратяването й всички загубени килограми се възстановяват.

Извод: Диетата не е безопасна.

Maдона и Гуинет Полтроу: Макробиотична диета.

Мадона и Гуинет Полтроу поддържат линията си със строга  макробиотична диета, при която се поемат риба и зеленчуци, приготвени по правилата на японската кухня..

Въпреки че за приготвянето на тази храна се изискват повече време и усилия, тази диета доставя на организма необходимите хранителни вещества. Тя включва главно зърнени продукти и много малко продукти от животински произход.

Извод: Диетата е безопасна и хранителна.

Джейми Пресли: Диета със зелева супа.

След като роди, звездата от комедийния сериал „Моето име е Ърл” отслабна с 5 килограма като цяла седмица не хапвала нищо друго освен зелева супа и много малко други зеленчуци.
 
Тази диета има същия ефект върху организма като прочистващата. При приемането единствено на фибри и вода със зелето, както и подобните зеленчуци организмът се подлага на гладуване и загубените килограми се възстановяват веднага след спирането на диетата.

Извод:  Диетата е несигурна.

Дженифър Анистън: Диета „Зоната”.

Когато започва да се снима в сериала „Приятели” Дженифър Анистън преминава на диетата „Зоната”, за да отслабне с няколко килограма. След като се убедила в нейната ефективност, тя решила да я спазва постоянно и до ден днешен се храни по този начин.
Тази диета е основана на приемането на много протеини и малко въглехидрати, както и строг контрол върху калориите. При всяко основно хранене се поемат не повече от 500 калории, а на закуска по-малко от 100. Зоната е перфектна диета за отслабване и за задържане на постигнатото тегло.

Извод: Сигурна, здравословна и сравнително лесно изпълнима.

Рийз Уидърспуун: Диета с бебешка храна.

Рийз отдава добрата си форма на ежедневното тичане по 4-5 километра и на начина си на хранене. Тя яде храна за възрастни само 1 път на ден, а при другите хранения използва бебешки храни.
 
Според специалистите бебешките храни съдържат необходимите въглехидрати и протеини и освен че са полезни, от тях може да се отслабне. Въпреки това, тяхната консистенция и мисълта, че ядеш бебешка храна смущават някои жени.
 
Извод:  Сигурна, здравословна, но неапетитна.


Клаудия Шифър: Диета без закуска.

До обяд Клаудия Шифър яде само плод, на обяд салата и задушени зеленчуци, а в останалото време похапва червено грозде и пие доматен сок, както и билков чай.
 
Тази диета звучи добре, но според специалистите тя има един главен недостатък. Човек трябва да се нахрани до 2 часа след събуждане, за да зареди организма с енергия. По време на нощния сън се изчерпва притока на енергия и вода за организма и сутрин е времето за презареждане и рехидратиране. Изследванията показват, че хората които постигат трайно отслабване закусват, макар и малко – обикновено зърнени храни и нискомаслено мляко. Това помага за контролиране на метаболизма.

Извод: Здравословна, но нереалистична за отслабване.

Специалистите по хране посочват, че трайно и здравословно отслабване се постига без лишаване на организма от протеини и въглехидрати. Дори и някои звезди определят желанието си са бъдат толкова слаби и диетите си като неразумни. Те подчертават, че го правят заради професията си, но се стараят винаги да изпълняват диетите си под лекарски контрол.
 

Коментари