Публикация

Проф. Дойчинова от Плевен - споделен опит за лечение на COVID-19 (ВИДЕО)

Проф. Дойчинова от Плевен - споделен опит за лечение на COVID-19 (ВИДЕО)

Проф. д-р Цеца Дойчинова е началник на Инфекциозната клиника при УМБАЛ "Д-р Г. Странски"-Плевен, шеф на Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина при Медицинския университет в Плевен и член на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването.

 

Във видеото тя споделя за опита си в лечението на новия коронавирус при пациентите в Плевен.

Коментари

Здравейте! Бих искала да ви информирам, че има и нов метод за озонотерапия, с микрокапсулиран озон, който се приема орално с вода, преминава стомаха и в дванайсетопръстника, началото на тънките черва озонът се освобождава от микрокапсулата и полимфата достига до кръвта. Продуктът е PREMIUM60 под формата на ампули. При тежки заболявания дава много добри резултати в съчетание с досегашните методи.
Благодаря! Надявам се да е от интерес.

Благодаря за презентацията,но имам два въпроса.Защо Хлороквин не трябва да се дава при пациенти приемащи АС инхибитори?Кои съдоукрепващи препарати използвате,които укрепват и алвеоларните мембрани?

Здравейте д-р Садъкова, както вече казах, за да се предложи сигурно лечение трябва да знаем патогенетичния механизъм на заболяването. Приложението на  АСЕ инхибиторите при Ковид 19 също е леко дискутабилно. Препоръчва се да не се прекъсва лечението с тях при заразяване на корона вирус, като се предполага, че няма да се усложни протичането на инфекцията. Тези инхибитори са насочени към АСЕ рецепторите на клетките, а тези рецептори за необходими и за проникването на корона вирусът в клетката. Тези лекарствени средства имат антихипертензивно действие, предписват се и при ритъмни нарушения, а хлороквинът дава като странични реакции удължаване на QT интервала, повишава рискът от вентрикуларна аритмия. Това са причините. Затова пациенти с хлороквин и ковид трябва да са мониторирани и приложението му да е много точно прецизирано. 

Колкото до съдоуплътняващи средства освен високи дози вит.С венозно може да се използат стероиди, които имат съдоуплътняващ и противовъзпалигелен ефект. 
Благодаря за коментара. Проф. Дойчинова

Поздравления за проф.- Дойчинова за нейното много професионално, балансирано, съобразено със съвременните данни по отношениеа лечението на Covid-19 инфекцията.

Благодаря, акад. Петрунов! Непрекъснато излизат все нови и нови проучвания за корона вируса и трябва да се следи информацията, за да сме в час с проблема, но все още остават много въпроси без отговор! С уважение проф. Дойчинова.

Това, което ме смущава, че пациенти с придружаващи сърдечно - съдови заболявания, приемащи като редовна терапия антикоагуланти боледуват по същия начин, както другите,т.е. към терапията в болницата оправдано ли е даването на АК? Без патоморфология не става, публикациите от Швейцария и Германия показват микроемболизация на малките съдове и пр.  но как да прецизираме ..,.., Ще променят ли АК тази увреда в бъбреци, черва и пр. ? Май имаме нужда от повече аутопсии..,

Благодаря проф. Червенякова, по въпроса за антикоагулантите пък още по-малко е дискутирано. Прилагаме ги по познатите ни досега причини, но какво е отношението им към корона инфекцията все още не е ясно. Въпросът с аутопсиите при починали от ковид 19 е сложен, дискутабилен и деликатен.

Кратко, точно и ясно, медицински  издържано и достъпно. Моите адмирации за вас и колегите! Желая ви здраве и успехи! 

Благодаря, д-р Гешева за коментара и пожеланията. И аз ви пожелавам здраве и излекувани болни.