Публикация

82 сигнала за липсващи лекарства, БАРПТЛ иска ускорени процедури за внос

82 сигнала за липсващи лекарства, БАРПТЛ иска ускорени процедури за внос

82 сигнала са подадени от 13 март до 27 април 2020 г. от пациенти на онлайн платформата за сигнали за липси и недостиг на лекарства. С тях общият брой нараства до 922 от началото на функционирането на системата, съобщават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) във връзка с междинно отчитане на резултатите от пациентски сигнали.

Водеща причина са неразрешените у нас и дерегистрираните продукти

заради които са подадени 81% от сигналите на интернет страницата на БАРПТЛ и горещата телефонна линия. Немалка част от тях (32%) са за коментирани в публичното пространство препарати в процес на клинични проучвания при лечение на коронавирусна болест. 

 

Останалите обаче са терапии при хронични заболявания. Тези лекарства до момента са били купувани от съседни държави от самите пациенти, тъй като лекарствата или не са регистрирани у нас, или са били, но са изтеглени и заличени от българския пазар. 27 са сигналите за лекарства са за лупус и ревматоиден артрит. С по-малък брой сигнали са неразрешени за употреба в България и съответно по-голямата част дерегистрирани продукти за епилепсия, хормонозаместващи лекарства и др., посочват от БАРПТЛ.


12% от пациентите пишат в платформата за лекарство за рак на гърдата с временно преустановен внос от февруари тази година. Те са напълно обслужени, тъй като от 18 февруари има непрекъснат паралелен внос на същия продукт от Европа. Това е още едно доказателство, че зелените коридори, неналагането на забрани върху износа и солидарността между държавите в Европейския съюз, свързани с цялата верига на лекарствоснабдяване, гарантират достъпа до лекарства и са ефективна превенция на недостига им, подчертават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Реакцията на крайните потребители в периода на извънредно положение се различава от досегашните резултати

тъй като показва затруднения от придържане към терапия с дерегистрирани и неразрешени продукти. Този резултат потвърждава предложението на БАРПТЛ за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и на Наредба 10 от 17.11.2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

 

Наредба 10 е приложима само за пациентите, приети в болница. Решението според асоциацията е в приемането на текстове в ЗЛПХМ, които позволяват вноса на лекарствени продукти, регистрирани в Европейския съюз и разширяване на режима на Наредба 10 с внос на нерегистрирани, но предписвани от лекарите у нас лекарства за амбулаторно лечение. Възможностите за лечение с нерегистрирани и изтеглени от пазара продукти ще улесни достъпа до терапия за много пациенти с предписано домашно лечение след изписване от лечебно заведение и под наблюдението на лекуващите си специалисти, допълват от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

От БАРПТЛ призовават за промени за внос на лекарства с регистрация в ЕС

насърчаване на бързите вътреобщностни доставки, ускорени срокове и по-ефективни процедури за паралелен внос. Конкретни текстове са внасяни в Министерството на здравеопазването и Народното събрание и приемането им ще бъдат от полза за системата на здравеопазване и обществото.


Платформата за пациентски сигнали е с онлайн адрес www.parallel-trade-development.org и се поддържа от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства в партньорство с Федерация „Български пациентски форум“.

Горещата линия функционира 24 часа в денонощието вече 20 месеца

с основна цел - улесняване на достъпа на пациентите до терапия. Тя представлява интернет базирана форма за сигнали, която за улеснение и бързина изисква попълване само на населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство и е в съответствие с Регламента за защита на личните данни.

Коментари