Публикация

Лекари искат широко обсъждане на здравната реформа

За широки обществени и експертни дебати, които да определят посоката на реформи в системата на здравеопазването, призоваха участниците в Първия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, който се проведе край Варна.


Над 600 медици от 15 страни в продължение на три дни дискутираха регионалните проблеми в сектора и обмениха опит относно профилактиката, диагностицирането и лечението на сърдечно-съдовите, онкологичните, метоболитните заболявания, на диабета и затлъстяването. Участниците изготвиха специален меморандум, който ще бъде изпратен до СЗО, националните здравни институции и съсловните организации.

Преизбраният за президент на форума д-р Андрей Кехайов посочи, че страните от Югоизточна Европа имат сходни проблеми в здравеопазването си и подобни форуми са много полезни. По думите му участниците в конгреса са постигнали консенсус относно искането правителствата им да вземат спешни антикризисни мерки, които да осигурят реален достъп на населението до здравни грижи, гаранции за качеството на извършваните медицински услуги и да представят ясна визия за инвестиции в системата.

Според него инвестицията в здравеопазването сега ще подобри демографските показатели на страната ни след 10 години, но това е крайно наложително.
„В момента в България средната продължителност на живота е 69 години, а в Европейския съюз е 79.У нас средствата, които се отделят в здравеопазването средно за човек, са 170 евро, докато в останалите страни от ЕС сумата е 1700 евро”, посочи д-р Кехайов. Той е категоричен, че в момента се прави опит за подмяна на модела на финансиране на системата от солидарен към бюджетен принцип, което е погрешно и неправилно.

От своя сраната бившият председател на БЛС д-р Димитър Игнатов поиска оставката на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова. Той заяви, че участниците във форума са алтернатива на хората, които в момента си мислят, че правят реформа. По думите му системата се разпада и вече сме стигнали дъното.
Нужни са спешни мерки, за да може парите, събрани за здравеопазване, да се изразходват по предназначение, а не да крепят финансовата стабилност на страната.

Коментари