Публикация

Как продължаваме след пандемията – рестарт и промяна в поведението

Как продължаваме след пандемията – рестарт и промяна в поведението

„Да спрем пандемията“ е надсловът на Международния ден на здравето и безопасността при работа за 2020 г.

 

28-ми април е Световен ден за безопасност и здраве при работа обявен от Международната организация на труда. „Да спрем пандемията: безопасността и здравето на работното място могат да спасят човешки животи“ е девизът, който обединява експертите по целия свят. Този ден е в подкрепа на всички работници и в памет на починалите, инвалидите, ранени или озлобени от тяхната работа. Днес повече от всякога е важна информираността за безопасни практики на работните места. Експертите по здраве и безопасност от всяка точка на света посочват основните стъпки за защита на работниците по време на продължаващата криза и в дългосрочен план, включително възстановяване и бъдеща готовност.

 

Международен опит за справяне с кризата, повишаване на информираността и посочване на стъпките за рестарт на живота след пандемията беше споделен по време на уебинар организиран от българската компания ЛОТ Консулт - консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят.

 

Своят опит споделиха лектори от Гърция, Италия и България. Според инж. Георгиос Ефтимиу,  управител на BIOSAFETY S.A. основните компоненти за ЗБУТ в ерата след COVID-19 са новите технологии и цифрова трансформация, социалната осведоменост и доставяне на “стойност” по веригата и поставяне на Човекът в епицентъра, фокус върху неговото поведение и култура. Инж. Ефтимиу е съосновател на E&K Blockchain QHSE ltd - компания, която предлага усъвършенствани услуги за здраве и безопасност на труда, качество и околна среда. Той подчерта, че безопасността и здравето при работа ще зависят основно  от това “как всеки от нас изпълнява своите задължения правилно и почтително” и ще се изискват безспорни доказателства за качеството.

 

„Социалното дистанциране ще е един от стълбовете при рестартирането. – сподели инж. Стефан Барбоса - управител на ФРАРЕГ, Италия - Социалното дистанциране на работното място означава въвеждане на сменен режим на работа (дори за офисите), намаляване на движенията в рамките на компанията – това се отнася, както за служителите, така и за доставчици, подизпълнители и клиенти. Срещите лице в лице поне в началото е добре да бъдат отменени. Между работните места в офисите се препоръчва поставяне на бариери от плексиглас. Препоръчително е да се създадат отделни екипи, които не са в контакт един с друг (за магазини, смени, използване на автомобили), така че ако някой се разболее, да може лесно да се изолира екипа, а другите да могат да продължат да работят. Една от най-важните стъпки е да се продължи с налагането на интелигентен начин на работа (smart-working). Бих казал да започнем да работим интелигентно/smart, тъй като до момента компаниите не бяха подготвени за това. Истински интелигентният начин на работа изисква обучение на мениджъри на интелигентни работещи, нов начин на управление, създаване на ангажираност в екипите.

 

Със сигурност ще продължим да избягваме събиранията: на паркинги, на входа на предприятието (което означава разтягане през деня на часовете за влизане и излизане) и в общите части като столова или стаи за почивка (намалено време за ползване, смени, възможност за отделно влизане и излизане за тези пространства). Социалното дистанциране ще бъде голямо предизвикателство в социалния живот.“ – категоричен е инж. Барбоса.

 

По време на уебинара бе отделено специално внимание на управлението на отпадъците във връзка с предотвратяване   разпространяването  на  инфекцията  с корона вирус. Лекарят по трудова медицина д-р Радостина Герасимова, експерт и лектор по безопасност и здраве при работа с над 20 годишен опит в екипа на ЛОТ КОНСУЛТ изтъкна, че според здравните изследвания вирусът се задържа жизнеспособен до 24 часа на картон и до три дни на пластмаса и неръждаема стомана. След отстраняването на личните предпазни средства в затворен съд е препоръчително да се изчака 3 дни, преди да бъдат изхвърлени.

 

Препоръки за справяне със стреса на работното място сподели Деница Андонова - сертифициран специалист по корпоративен уелнес.

 

Събитието предизвика много голям интерес и бе предавано и в профилите на компанията в социалните мрежи, а дискусията продължи над два часа, преминавайки и във форма на съобщения. Загрижеността на всички нас нараства поради продължаващия растеж на инфекции с COVID-19 в някои части на света и способността да поддържат намаляващите проценти в други. Правителствата, работодателите, работниците и техните организации са изправени пред огромни предизвикателства, докато се опитват да се борят с пандемията COVID-19 и защитават безопасността и здравето на работното място. Световният ден за безопасност и здраве при работа се съсредоточава  върху справяне с огнището на инфекциозни заболявания на работното място, фокусирайки се върху пандемията COVID-19.

Коментари