Публикация

Как протича COVID-19 при децата

Как протича COVID-19 при децата

Децата боледуват много по-леко в сравнение с възрастните.


Най-чест срещаните симптоми са температура, кашлица, болки в гърлото.


При някои деца инфекцията се проявява с гадене, повръщане и диария.


Възможно е безсимптомно протичане.

Към момента, в България са установени над 50 случая на COVID-19 при деца

и няма нито едно дете в тежко състояние, изискващо интензивни грижи.


COVID-19 е заболяване, причинено от нов вид вирус, част от семейството на коронавирусите, (СО – абревиатура за корона-, VI – за вирус, а D – за disease (от англ. „болест“), открито в края на 2019 г. Симптомите включват температура, кашлица, задух и могат да прогресират до пневмония или друго сериозно белодробно заболяване –остър респираторен дистрес синдром (SARS), не рядко с фатални последици.

Симптомите са подобни на грипа и обикновената настинка

които все още са много по-чести от COVID-19. Затова, за установяване на заболяването е необходимо да се направи специфично изследване. 

 

Вирусът се разпространявала по въздушно-капков път – чрез директен контакт с частици, изхвърлени във въздуха при кихане и кашляне на болен човек. Друг начин на заразяване е чрез допир до замърсени с вируса повърхности. Обсъжда се и фекално-орален път на заразяване. Най-рискови за развитие на сериозно заболяване са възрастните хора и тези с хронични заболявания. Тъй като това е нов вирус, ние все още сме в процес на изучаване на механизмите, по които той причинява увреждане, на начините за лечение и предотвратявана на заболяване, както и различните лица на неговото проявление в различните възрастови групи.


Едни от първите съобщения за особеностите на COVID-19 при децата идват от учените в първоначално установеното огнище на заразата в Китай. При изследване на 2134 деца с вероятна или доказана болест, те установяват

няколко начина на протичане на заболяването:

  • Безсимптомно – само положителният резултат от PCR за nCoV-19 - РНК установява наличието на вируса;
  • Леко протичане – включва симптомите на остра инфекция на горните дихателни пътища: температура, умора, болки в мускулите, кашлица, болки в гърлото, хрема, кихане. Това са т.нар. грипоподобни симптоми. За леко протичане на болестта се смята и такова без температура или с леки прояви от страна на храносмилателната система – гадене, повръщане, коремна болка, диария. Лекарят установява голямо количество секрети в горните дихателни пътища, а при аускултацията (преслушване) на белия дроб се установява нормално дишане.
  • Умерено тежко протичане – със симптомите на пневмония като често повишава температура, кашля първоначално със суха, а впоследствие с продуктивна кашлица, а понякога има прояви на задух, подобни на децата с астма. При аускултацията на белия дроб се установяват влажни и/или сухи хрипове. Понякога може да няма симптоми, но образното изследване на белия дроб показва известни промени, макар и незначителни.
  • Тежко протичане – към споменатите симптоми от страна на дихателната система се прибавят и тези от гастроинтестиналната система и за около седмица започват да се наблюдават и други по-тежки, като например затруднения в дишането и посиняване около устата. Това са проявите на недостиг на кислород при по-тежко увреждане на белия дроб.
  • Критично болни - тежко увредено общо състояние с прояви на дихателна недостатъчност и увреждане на други органи – сърце, черен дроб, бъбреци.

Средната възраст на заболелите деца е 7 години

макар че са изследвани деца от всички възрасти. Над 90% са имали безсимптомно, леко или средно тежко протичане. Тежко протичане е наблюдавано при около 6% в зависимост от възрастта, като то е било по-характерно за новородени и кърмачета.


Американско проучване, обхващащо 2000 деца с вероятна и доказана COVID-19 инфекция, също посочва по-леко протичане при деца, отколкото при възрастни. При 13% се описва безсимптомна инфекция, като този процент вероятно е много по-висок, тъй като липсата на симптоми не предполага необходимост от тестване за болестта. От симптоматичните пациенти, само 5% са имали затруднение в дишането, а едва при 0,6% състоянието е прогресирало до тежко засягане на белия дроб и останалите органи и системи. По-тежко засегнати са децата в предучилищна възраст и бебетата и много по-рядко големите деца.

Всички деца могат да се разболеят от COVID-19

тъй като всички са еднакво податливи към новия коронавирус. Все повече информация се натрупва в полза на по-лекото протичане на болестта в детската възраст. Дали ще разкрием загадката защо децата са в много голяма степен пощадени от тази нова болест, в сравнение с възрастните, ще покаже времето.

 

Скъпи родители, не забравяйте, че не всяка настинка, не всяко повръщане и не всяко температурно състояние е симптом на коронавирусна инфекция!

 

Ако детето Ви има такива оплаквания, то по-вероятно е да е заболяло от друга позната инфекция, отколкото да е болно от COVID-19.

 

Честотата на заболяемост от COVID-19 в България засега е много ниска и е едва 13/100 000.

Не се притеснявайте да потърсите нашата помощ

Ако имате съмнение, че детето Ви е инфектирано с коронавирус, не изпадайте в паника. Можете да извършите тест с PCR метод в Лабораторията на „Софиямед“. Повече информация вижте ТУК


Ако детето Ви има симптоми на протичаща вирусна инфекция, не се притеснявайте да потърсите нашата помощ. На територията на целия медицински комплекс „Софиямед“ се спазват стриктно всички санитарно-хигиенни изисквания и мерки за осигуряването на безопасност на медицински персонал и пациенти, и всички разпореждания и препоръки за това на Регионалната здравна инспекция, Министерството на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса.


Във връзка с извънредното положение и преустройство на УМБАЛ „Софиямед“ искаме да Ви уведомим, че Детско отделение временно се помещава в Блок 1, сектор Г, намиращ се на бул. „Г. М. Димитров“ 16, ет. 4.


Отделението има функциониращ приемно-консултативен кабинет в ДКЦ „Софиямед“ ет.1, кабинет №6 (вход откъм паркинга на болницата).

Коментари