Публикация

АМДЖЕН И ADAPTIVE BIOTECHNOLOGIES РАЗРАБОТВАТ АНТИТЕЛА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ ИЛИ ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19

АМДЖЕН И ADAPTIVE BIOTECHNOLOGIES РАЗРАБОТВАТ АНТИТЕЛА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ ИЛИ ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19

Амджен  и Adaptive Biotechnologies започват съвместно партньорство с цел преодоляване на световната пандемия от COVID-19. Двете компании ще си сътрудничат чрез обмяна  на  експертиза при откриване и разработване на човешки неутрализиращи антитела, таргетиращи SARS-CoV-2, за потенциална превенция или лечение на инфекция с COVID-19. Сътрудничеството включва комбиниране на  платформата за имунна медицина на Adaptive Biotechnologies, за идентифициране на неутрализиращи вируса антитела и опита на Амджен в областта на имунологията и разработването на оригинални терапии с антитела. Предвид бързо нарастващата пандемия от COVID-19 по целия свят, компаниите започват работа незабавно, като ще финализират финансовите детайли и срокове от партньорството през следващите седмици.

 

Неутрализиращите антитела предпазват здравите клетки, като въздействат върху биологичната функция на вируса. Тези антитела могат да се използват както за лечение на пациенти, които в момента се борят със заболяването, така и за хора, които са с повишен риск от излагане на SARS-CoV-2, като например здравните работници.

 

„Успешното ни дългогодишно сътрудничество с Adaptive Biotechnologies ни дава възможност незабавно да мобилизираме общи ресурси, за да помогнем за неотложното справяне с пандемията COVID-19. След секвениране на вирусни гени от стотици пациенти, Амджен има амбицията да приложи тези познания към възможностите ни за разработване и производство на лекарства. Работата с Adaptive и използването на тяхната платформа за неутрализиращи вируси антитела ще ускори възможността да създадем обещаващо ново лекарство за клинични изпитвания възможно най-бързо“, казва Робърт Брадуей, председател и изпълнителен директор на Амджен.

 

Adaptive Biotechnologies ще разшири своята платформа, за да направи ускорен скрининг на огромното генетично разнообразие на В-клетъчните рецептори при хора, възстановили се от COVID-19. Това ще даде шанс да бъдат идентифицирани десетки хиляди естествено създадени антитела на пациенти, оцелели от COVID-19, за да се изберат тези, които неутрализират SARS-CoV-2.  От своя страна Амджен ще приложи своите умения в създаването натерапии с цел подбор, разработване и производство на антитела, предназначени да неутрализират SARS-CoV-2.  deCODE Genetics, дъщерно дружество на Амджен, базирано в Исландия, ще предостави гетегична информация от  пациенти, с предшестваща инфекция с COVID-19.

 

 „Изключително мотивирани сме да обединим усилия с нашия партньор Амджен, за да се справим с тази глобална здравна криза“, заяви Чад Робинс, изпълнителен директор и съосновател на Adaptive Biotechnologies. „Това партньорство разширява възможностите ни за откриване на нови лекарства, като показва силата и гъвкавостта на нашата платформа за имунна медицина“, казва още той.

 

Амджен

Фармацевтична компания Амджен разгръща потенциала на биологичната наука за пациентите, страдащи от сериозни заболявания, като открива, разработва, произвежда и доставя иновативни лекарства за хуманна употреба. Този подход почива върху използването на инструменти като най-високите достижения на човешката генетика за разгадаване на сложната природа на заболяванията и задълбочено разбиране на основите на човешката биология.

 

Амджен насочва своите усилия в сферата на нерешените медицински проблеми и използва своя експертен опит в областта на биологичното производство за намиране на решения, които подобряват лечебните резултати и чувствително подобряват качеството на живот. Пионер в областта на биотехнологиите от 1980 г., Амджен се разраства и превръща в най-голямата независима компания за биотехнологии в света с милиони пациенти във всички краища на планетата, разработвайки поредица от лекарства с революционен потенциал.

 

Adaptive Biotechnologies

Adaptive Biotechnologies е биотехнологична компания, фокусирана в използването на биологията на адаптивната имунна система за трансформиране на диагнозата и лечението на заболяването. Компанията вярва, че адаптивната имунна система е най-добре настроената диагностична и терапевтична за повечето заболявания природа, но неспособността да я декодира, пречи на медицинската общност да използва изцяло възможностите й. Платформа на Adaptive Biotechnologies за имунна медицина разкрива и превежда генетиката на адаптивната имунна система с мащаб, прецизност и бързина за разработването на продукти за научни изследвания, клиничната диагностика и откриване на лекарства. Компанията разполага с два продукта и клинична практика за диагностициране, мониторинг и предоставяне на възможност за лечение на заболявания като рак, автоимунни състояния и инфекциозни заболявания. Основна цел е разработването и приложението на клинични продукти, разработени на базата на имунологията и съобразени с всеки отделен пациент.

 

Амджен и Adaptive Biotechnologies подписаха Меморандум за разбирателство, за да започнат работа незабавно.  Целта им е да ускорят разработването на потенциални антитела срещу COVID-19, които да достигнат възможно най-бързо до пациентите в нужда.

Коментари