Публикация

МУ-София става част от Европейски университет от ново поколение

МУ-София става част от Европейски университет от ново поколение

Медицински университет - София е единственото висше училище от България, което става част от проекта IngEniUm. Това е консорциум от десет висши учебни заведения в Европа, чиито координатор е Университета в Овиедо, Испания, информират от МУ-София.

Инициативата е на ЕК и е част от амбициозния проект за изграждане на общо Европейско образователно пространство до 2025 г.

Останалите участници освен Университета в Овиедо и МУ-София са Университета за приложни науки в Карлсруе (Германия), Университетът „Габриеле Д’Анунцио” – Киети (Италия), Университетът на Тесалия (Гърция), Университетът Шьовде (Швеция), Техническия университетът в Лодз (Полша), Университетът в Руан (Франция), Технологичния институт в Корк (Ирландия) и Техническия университет „Джордж Асачи” в град Яш (Румъния).

Проектът

има за цел да създаде международен интердисциплинарен кампус, в който да се придобиват „отворени академични степени”. Участващите висши училища ще са свързани в европейска университетска мрежа, която ще им даде значително конкурентно предимство, ще издават общи дипломи, ще споделят ресурси. Всеки студент сам ще съставя своята академична учебна програма, като комбинира предмети, избрани между тези, предлагани в различните институции партньори. Освен това, наред с класическите степени на образование в рамките на една сфера, ще има и иновативни степени, комбиниращи знания в различни области. Те ще обединяват знания в областта на био-инженерните науки (биотехнологии, химия, биомедицина и др.), компетенции в сферата на компютърните науки, обработка на данни (ИТ), устна и писмена комуникация, етика, историята и философията на науката, изучаване на чужди езици.


Медицински университет – София работи по проекта активно от миналата година. Той е съгласуван между Еразъм+ офисите на участващите университети и получи одобрението на ректорите и най-вече на официални власти, в лицето на кметовете по места и министрите на образованието в съответните страни за създаването на бъдещия интердисциплинарен и многонационален кампус.

IngEniUm е с 3-годишен срок на финансиране, но има разработена единна визия за следващия 10-годишен период

Този проект за мрежа от Европейски университети е пилотен на ЕК и е от края на 2017 г. в рамките на Програмата Еразъм+. Той има амбициозната задача да създаде една обща трансгранична университетска структура в рамките на ЕС, която да позволява всеки студент да си избира какви курсове да записва, кога и за какви периоди в различните участващи институции от консорциума, и накрая да получава диплома от нов тип, която е общовалидна за държавите, в които се намират университетите.


През втората половина на 2020 г. проектът IngEniUm ще бъде оценен от ЕК и ако е одобрен, ще получи европейско финансиране, допълват от МУ-София.

 

Коментари