Публикация

Как да изберем подходящата възглавница?

Няма по-добро средство за доброто начало на деня от здравия нощен сън. А подходящата възглавница има голямо значение за него. Възглавниците влияят не само на качеството на съня, но и на здравословното отпускане и презареждане на организма.


Ортопедите твърдят, че неподходящата възглавница може да влоши главоболието, болките във врата, да предизвика схващане на раменете и ръцете, дискомфорт, кихане, хрипове.
 
Ако възглавницата е стара, тя може да е пълна с мъртви кожни клетки, гъбички, мухъл, плесен и акари.

Според експертите възглавниците трябва да се подменят на всеки 12-18 месеца. След най-много 2 години старата възглавница определено трябва да се изхвърли.
 
Преди да си купите нова възглавница уточнете в каква позиция спите.

Целта е главата да заеме т.н. неутрална позиция върху възглавницата, което означава да е на едно ниво с раменете и да не се навежда нито много напред, нито много назад.

Специалистите съветват:

Ако спите по гръб: възглавницата трябва да е по-тънка (ниска), за да не се превива главата напред. Добре е възглавницата да има допълнително уплътнение в долната си част за подпора на врата.

- Ако спите на една страна: възглавницата трябва да е по-твърда, за да изпълва пространството между ухото и рамото.

- Ако спите по корем: възглавницата трябва да е много тънка, почти плоска. Може би дори не ви трябва възглавница за главата, но помислете дали да не си сложите една под корема, за да избегнете болки в долната част на гърба.

В днешно време има възглавници с най-различни пълнежи. Най-често се срещат такива с комбиниран пълнеж от пух и перушина, от пяна или полиестерни фибри. 
Много популярни станаха помнещите (заемащите формата на главата) възглавници, с пяна и латексните. Те се купуват заради допълнителната подпора за врата.

Според експертите всеки трябва да има няколко вида възглавници.
В момент, когато ви боли врата, трябва да спите на възглавница, която го подпира, но когато болката отмине, тя може да ви стане неудобна и да ползвате друга, по-подходяща.

Как да избираме възглавниците с различен пълнеж:

Пяна: възглавницата с пяна трябва да е колкото може по-плътна, за да подпира добре главата.

Помнещата пяна: тези възглавници са популярни, защото са гъвкави, заемат формата на главата, докато тя се мести и не притискат нито една точка от нея. Техните недостатъци са, че понякога много загряват главата и излъчват неприятна миризма на химикал.

Латекс: това са най-твърдите възглавници и в тях не се завъждат мухъл и акари. Те са удобни за врата и гърба, защото имат допълнително приспособление, което подкрепя врата.

Пух/перушина: много специалисти по съня ги препоръчват като най-добрите възглавници за отмора. Те заемат каквато форма искате и осигуряват подпора на нужните места. Най-добрият пълнеж е комбинацията от 50% пух и 50% перушина.

Когато си купувате нова възглавница, не се ориентирайте само по цената. Не винаги най-скъпата възглавница е подходяща за вас. Важното е как ще я почувствате, затова я изпробвайте в магазина. 

Коментари