Публикация

Пловдив остава без ТЕЛК?

ТЕЛК в Пловдив е пред реална опасност да затвори, ако общината си вземе сградата на ул. „Четвърти януари” 36, където в момента се помещават седемте състава.


Това каза директорът на многопрофилната болница „Пловдив” д-р Аргир Аргиров.

Със заповед от края на миналата седмица кметът Славчо Атанасов прекратява договора за наем на общинската сграда и дава едномесечен срок за освобождаването й. Като мотив в заповедта се изтъква, че това е бивша детска градина, която ще бъде възстановена.

Според д-р Аргиров, ако това стане, над 20 хиляди инвалиди няма да могат да успеят да си подновят свидетелствата за нетрудоспособност, а стотици болни да получат освидетелстване и решенията си.

По думите му в сградата на бившата окръжна болница няма необходимите помещения, нито средства да бъдат ремонтирани или пригодени такива.

„Единственият изход е временно да затворим ТЕЛК, докато се намери решение”, посочи д-р Аргиров.

„Сериозен проблем ще е и преместването на картотеката на комисията, която съдържа 280 хиляди досиета на инвалиди от няколко области”, обясни д-р Райна Ангелова от ТЕЛК.

По думите й, ако съставите спрат работа дори за месец, хиляди инвалиди ще останат без пенсии, социални помощи и интеграционни надбавки.

От ръководството на болницата, към която се води комисията, ще обжалват заповедта на община Пловдив пред съда, изпратено е и писмо до здравното министерство.

Коментари