Публикация

Най-опасните врагове на очите

Най-опасните врагове на очите

Сухият въздух, задимените помещения, изкуственото осветление, UV лъчението и работата с компютър са най-вредни за зрението

Повърхността на очите е покрита със слъзен филм. Поддържането му в достатъчно количество е от съществено значение за правилното зрение. Слъзният филм набавя на роговицата основни хранителни вещества и кислород, а също така премахва вредните фактори от повърхността й, включително алергени и замърсяване. Недостигът му и неговите антибактериални агенти като лизозим са предпоставка за развитието на бактериални очни инфекции. 

Сух въздух

Излагането на сух въздух, изкуствено осветление, замърсени или климатизирани помещения може да имат неблагоприятен ефект върху очите, причинявайки им дразнене и дискомфорт - т.нар. синдром на сухото око. Симптомите (парене, зачервяване, усещане за чуждо тяло, фотофобия, замъглено зрение, умора на очите) се засилват в края на деня поради продължителна работа пред компютър или излагане на неблагоприятни фактори на околната среда. Това засяга  особено хора, живеещи в умерен климат и изложени на по-ниски нива на влажност през зимата, причинени от отопление в закрити помещения. Ниската влажност е проблем както на закрито през зимата, така и през лятото.

сухо око
Капките от групата на изкуствените сълзи, особено тези с хиалуронова киселина, най-добре подобряват на хидратацията на очите

 

Когато окото е изложено на продължителен контакт със сух въздух (под oптималното ниво на влажност от 40-60%), трябва да се помисли за използване на хидратиращи капки. Не забравяйте да мигате често, за да подобрите хидратацията на повърхностите на роговицата и конюнктивата. Безусловна е необходимостта редовно да проветрявате стаите. 

Задимени посещения

Честите посещения на опушени помещения (клубове, дискотеки) значително увеличават случаите на синдром на сухото око. Раздразнението и зачервяването на очите могат да бъдат елиминирани с помощта на капки за очи, както и избягване на контакт с дим.

Изкуствено осветление

Прекалено силното осветление може да причини напрежение на очите. Правилното осветление в помещения, където са разположени компютрите е особено важно.

UV лъчение

Човек е изложен на UV лъчение почти всеки ден. Слънцето излъчва както UVA, така и UVB лъчение. Ултравиолетовото лъчение възниква не само директно, но косвено -  чрез радиация, отразена от различни повърхности: пясък, вода, сняг, стъклени фасади на сгради, както и от дифузни източници като облаците. Водата отразява до 95% от слънчевата радиация. В слънчев ден до очите достигат до 10 пъти повече светлина, отколкото е необходимо за правилното зрение. Това дразни очите и активира процеса на стареене на окото, като произвежда свободни радикали. 

Влиянието на слънчевата радиация се натрупва през целия живот. Осъзнаването на въздействието на UV лъчението върху очите е особено важно за хората, които работят или прекарват свободното си време на открито. Децата са изложени на най-висок риск, тъй като малцина от тях носят слънчеви очила, когато са на открито, а по-широките им зеници и по-прозрачните лещи позволяват лесен достъп на вредно лъчение до ретината. Трудно е да се предвиди кога очите са изложени на най-високо UV лъчение, така че човек трябва да използва адекватна защита през цялата година, а не само през лятото. 

 

Защитата на очите изисква:

  • Използване на подходящи филтри при всички видове очила (коригиращи, слънчеви, защитни) и контактни лещи (UV филтър клас I или II). Очилата без филтри са много по-опасни от ходенето без очила. Придава привидно усещане за защита на очите, но това не се случва. Тъй като окото е затъмнено, защитните механизми като присвиване на очите или стесняване на зениците при интензивна светлина не се активизират. Така вредното лъчение достига до вътрешността на окото.
  • Ориентация към кафяви, кехлибарени, зелени или сиви лещи, защото осигуряват най-висока защита;
  • Проверка за наличие на маркировка CE, потвърждаваща съответствие с европейските стандарти за безопасност, преди покупка на очила;
  • Носене на шапка с козирка осигурява допълнителна защита за очите.

Работа на компютър

Продължителната работа пред монитор води до изсушаване на очната повърхност. Честотата на мигане се намалява средно 5 пъти, а увеличеното изпарение на слъзния филм увеличава дискомфорта. За да се подобри хидратацията на очите, препоръчително е да се изберат капки от групата на изкуствените сълзи.

Най-предпочитани от очните специалисти са изкуствените сълзи на основата на хиалуронова киселина. Тя има отлични свойства, свързващи водата. Ако в очните капки се съдържа и декспантенол, това допълнително подпомага действието на хиалуроновата киселина. Декспантенолът  регенерира, защитава очната повърхност и има противовъзпалителен ефект. Идеалният вариант е капките да са без консерванти. Това гарантира по-добра поносимост и безопасност. Капките, съдържащи хиалуронова киселина и декспантенол, могат да се използват често. Те допълват естественият слъзен филм.

Купи онлайн

 

 

 

Коментари