Публикация

Експериментална "ядлива" ваксина срещу СПИН

Учени в различни части на света се опитват да намерят начин да се излекува човечеството от СПИН. Основните играчи в тази борба, които се занимават с разработване и тестване на нови ваксини срещу смъртоносната болест, са от Израел, САЩ, Канада и от африканския континент. Въпреки това най-големият успех в решаването на този проблем досега имат руските учени.


Въпреки скъпите клинични проучвания в Москва, Новосибирск и Санкт Петербург от средата на 90-те години се правят опити за синтезирането на лекарство срещу СПИН. Руските учени твърдят, че вече са близо до успеха, тъй като предклиничните проучвания при мишки са завършени.
 
Сега предстои тестване на ваксината при шимпанзета, а след това и върху хора.

Ваксината се базира на генното инженерство, докато много лаборатории са се опитали да лекуват СПИН чрез въвеждане на вируси в човешкото тяло (патогени).

Учените са създали нов протеин, който не се среща в природата. Впоследствие е създаден и ген, който може да произвежда това вещество. След това е заразен със специфична бактерия, която се открива в почвата. В експериментални инсталации били селектирани вид домати.
 
Плодовете на „болните" растения били изсушени по специален начин, а от получения прах се приготвя доматена паста, което впоследствие била инжектирана в храната на мишки.

Проучванията показват, че организмът на гризачите произвеждал активно антитела срещу този вирус.

Тоест, в случая, ако мишките са болни от СПИН, организмът по-лесно ще може да се справи с вируса. Тази „ядлива” ваксина има уникално преимущество - имунитетът в този случай взаимодейства с огромен брой активни антитела, не само в кръвта, но и във всички лигавици, което до голяма степен е от голямо значение за лечението и превенцията.
 
Руските учени са първите, които са успели да постигнат такъв положителен ефект. Сега те ще опитат да създадат модифицирани моркови, но това ще се случи, когато тестовете приключат.

Коментари