Публикация

Как да говорим с децата за COVID-19?

Как да говорим с децата за COVID-19?

Във време на пандемия, когато информацията се променя ежедневно, когато препоръките за предпазване от болестта са противоречиви, а броят заразени хора по света нараства, не е никак чудно, че у нас се поражда все по-голяма тревожност.

Напълно нормално е тази тревожност да засегне и нашите деца, тъй като те също са изложени на потока от информация както в интернет пространството, така и по телевизията. Децата също чуват коментарите на хората, които ги заобикалят и са също толкова чувствителни и възприемчиви към тях, колкото сме и ние.


Пораждат се чувства на безпокойство, тъга, стрес. Ако в открит разговор покажем на нашите деца съпричастността и подкрепата си, ние можем да им помогнем да осъзнаят случващото се и дори да помогнат на други да се справят в необичайната ситуация.

Задавайте открито въпроси и изслушвайте!

Започнете, като поканите детето си да разговаря с Вас. Разберете до колко е информирано то по темата и го оставете да води диалога. Ако детето е малко и все още не е чуло за епидемията, не е нужно Вие да повдигате въпроса. Достатъчно е да му напомните добрите хигиенни навици, без да му насаждате допълнителни страхове.
Уверете се, че сте избрали спокойна атмосфера и позволете на детето да говори свободно. Рисунките, както и други игрови дейности ще помогнат за отваряне на дискусия.


Важно е да не подценявате или избягвате да говорите за тревогите на детето. Уважете чувствата му и го уверете, че е напълно нормално да изпитва страх. То трябва да усеща, че получава цялото Ви внимание и може винаги да разговаря с Вас, а също и със свой учител, ако пожелае.

Бъдете откровени: кажете истината по приятелски за детето начин

Всяко дете има правото да научава истината за случващото се по света, но възрастният е този, който носи отговорността това да става по лесен и безболезнен начин. Говорете с подбрани спрямо възрастта на детето изрази, наблюдавайте реакциите и емоциите му.


Не изказвайте предположения, ако имате ясни отговори на въпросите му. Използвайте всяка възможност, за да потърсите отговорите заедно. Пълноценна информация може да намерите на страниците на UNICEF и СЗО. Обяснете, че част от информацията в интернет е неточна и е най-добре да се доверяваме на експертите.

Покажете им как да пазят себе си и приятелите си

Един от най-ефективните начини да предпазим децата си от коронавируса е просто да ги насърчим редовно да си мият ръцете. Разговорът по въпроса не е нужно да бъде плашещ. Може да използвате трикове, като например песни или танци, които да са свързани с това, за да бъде заучаването забавно за децата. Покажете им как да кихат и кашлят, покривайки лицето си с лакът. Обяснете им, че би било добре да не се доближават твърде много до хора, които имат тези симптоми и ги подканете да Ви казват, когато усещат, че имат температура, кашлица или им е трудно да дишат.

Създайте им увереност

Когато все по-често виждаме обезпокоителни кадри по телевизията или интернет, у нас се създава усещането, че нещастието е навсякъде около нас. Възможно е децата да не правят разлика между видяното по телевизията и тяхната обективна реалност. Затова те може да си помислят, че са в непосредствена опасност. Помогнете им да се справят със стреса, като им създадете условия за игра или почивка, винаги когато това е възможно. Поддържайте навиците и редовните им занимания, особено във времето преди заспиване. Създайте нови в различна обстановка.


Ако в района, където живеете, се установи епидемичен взрив, напомнете на децата си, че е малко вероятно да се заразят, че повечето хора, болни от COVID-19, не боледуват тежко и че много възрастни работят усърдно, за да предпазят семействата ни.
Ако детето Ви се почувства зле, обяснете му, че трябва да си остане вкъщи или в болницата, ако се налага, защото така е по-безопасно за него и неговите приятели. Уверете го, че разбирате колко е трудно (плашещо, а понякога дори досадно) да спазваш правилата, но те са важни за безопасността на всеки един от нас.

Проверете дали детето е станало жертва на тормоз или то проявява такова поведение спрямо останалите

Пандемията с коронавирус носи със себе си многобройни съобщения за расова дискриминация навсякъде по света. Затова е важно да разберете дали детето Ви не е в позицията на жертва на тормоз от страна на околните или дали то самото не оказва такъв върху някого от връстниците си. Обяснете, че коронавирусът няма нищо общо с това как някой изглежда, откъде идва, на какъв език говори и т.н. Ако детето е чуло обиди или подигравки по свой адрес, то трябва да може свободно да сподели за това на възрастен, на когото има доверие.


Подиграването е винаги погрешно, а ние всички трябва да бъдем добронамерени и да се подкрепяме.

Посочете кой ни помага

Важно за децата е да знаят, че хората си помагат с жестове на щедрост и добронамереност. Споделяйте с децата си истории за онези, които работят неуморно, за да спрат заразата да се разпространява и да ни предпазят от нея - здравни работници, учени и други млади хора. Голямо успокоение за децата е да знаят, че състрадателни хора се борят срещу заразата.

Грижете се за себе си

По-ефективно ще помогнете на децата си, ако самите вие се справяте със ситуацията. Децата ще усетят вашите реакции към новините и ще се почувстват по-сигурни, ако Вие сте спокойни и се владеете. Ако сте тревожни или разстроени, обърнете внимание на това и потърсете помощ от семейни приятели или доверени на Вас хора. Намерете време да се възстановите и да си починете.

Приключете разговора внимателно

Важно е да не приключваме диалога, оставяйки детето в дистрес. В края на разговора се опитайте да „измерите“ нивото му на тревожност, като съблюдавате за езика на тялото, както и дали говори с обичайния си тон и диша ли както обикновено.


Напомнете на децата си, че могат да водят и други трудни разговори с Вас, тогава когато пожелаят. Нека знаят, че Ви е грижа, че винаги ще ги изслушате и че сте насреща всеки път, когато нещо ги тревожи.

 

Източник: https://www.unicef.org/coronavirus/how-talk-your-child-about-coronavirus-covid-19
 

Коментари