Публикация

Началникът на Гастроентерологично отделение д-р Иван Сираков, д.м.: Дългото отлагане на плановите операции ще задълбочи здравословните проблеми на пациентите

Началникът на Гастроентерологично отделение д-р Иван Сираков, д.м.: Дългото отлагане на плановите операции ще задълбочи здравословните проблеми на пациентите

Над 20 камъка с различна големина извади от жлъчните пътища на 72-годишна жена екипът на д-р Иван Сираков, началник на Гастроентерологично отделение в Болница „Тракия". Жената постъпва в болницата преди дни в тежко състояние и с куп придружаващи заболявания. Тя е само един от десетките медицински казуси, които всеки ден пристигат за лечение в Гастроентерологично отделение в обстановка на извънредни мерки. Медиците в отделението спазват всички стандарти за защита при работа в гастроентерологична операционна, наложени наскоро от Европейската ендоскопска асоциация по гастроентерология във връзка с COVID-19.


„Стана много трудно да работим, защото тези стандарти изискват специални облекла, шлемове и маски, които често намаляват видимостта, а тя е от изключителна важност в нашата работа. Когато си облечен по този начин 8 часа без прекъсване, натоварването е много по-голямо, но ние не се предаваме", казва д-р Сираков. Медиците не крият притеснението си, че много от пациентите са в скрита връзка със свои близки, завърнали се от чужбина и поставени под карантина, които не я спазват.


„Нормално е да има притеснения сред екипа, защото всички имаме близки, деца, родители и приятели. Само безумните и безкритичните хора не ги е страх. Важното е, обаче, страхът да не вземе връх, защото цялото общество очаква ние да си свършим работата. Не можем да се скрием от това задължение. Това е ситуация, в която няма ясна граница между медиците на първа и на втора линия, защото част от пациентите, които пристигат с различни проблеми в Спешно приемно отделение, след това попадат при нас", казва д-р Сираков.


В болницата се спазват всички изисквания на кризисния щаб - всеки пациент попълва анкета с въпроси - бил ли е скоро в чужбина, имал ли е температура, кашлица или други симптоми, имал ли е контакт с рискови лица. Пациентите със симптоми задължително преминават през преглед от инфекциониста на болницата д-р Валентина Цанева, прави се образно изследване и ако се установи, например, наличие на двустранна пневмония и други типични симптоми, се прави тест за коронавирус. Едва тогава се решава дали първо да бъде лекуван за пневмония или да му бъде извършено гастроентерологичното лечение, заради което е дошъл по спешност.


„Част от плановите манипулации, които могат да бъдат отлагани, сме ги отложили. Така много пациенти имат страдания, с които им се налага да живеят", посочва д-р Сираков. Тази ситуация не може да продължава още дълго и плановите операции ще трябва да бъдат разрешени, което ще постави лекарите под още по-голям риск, смята той.
Дългото отлагане на плановите операции и инвазивни манипулации неизбежно води до задълбочаване на заболяванията. Страхът да попаднат в болница по време на пандемични ограничения кара хората да отлагат посещението при лекар. „Така обаче рискуваме пациенти да започнат да умират по домовете си от други болестни - инсулт, инфаркт, кръвоизлив, травматизъм, перитонит", предупреждава д-р Сираков. Гастроентеролозите откриват заболявания в напреднала фаза - рак на дебелото черво, рак на панкреаса, на стомаха, които не търпят отлагане на диагностиката и лечението.


Благодарение на ръководството на болницата и на дарения от фирми - доставчици, включително и от благодарни пациенти, лекарите разполагат с достатъчно апаратура и защитни средства. Създаден е специален план къде и как да бъдат настанени пациенти с коронавирус, ако здравното министерство разпореди болницата да поеме и такива пациенти.


Надеждите на лекарите са пандемията да не вземе толкова мащабни размери. Затова призовават тези, които могат да работят от домовете си, да си останат вкъщи и да спазват указанията за физическа дистанция и хигиена.

Коментари