Публикация

Учените по света работят по три типа ваксини срещу COVID-19

Учените по света работят по три типа ваксини срещу COVID-19

Над 100 са активните в момента проекти, по които интензивно се работи за откриването на нова ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2. Около 10 от тях вече са на етап клинично проучване, т.е. тестването се провежда при хора. Проучванията се концентрират върху три типа препарати - живи ваксини, убити ваксини и ДНК / mRNA ваксини. 

Живи ваксини

Отправната точка тук са вируси, които са известни, но безвредни. Те не причиняват заболяване, но могат да се размножават в нашите клетки. Става сума за  т. нар. вектори, които след това предизвикват имунен отговор. 

 

За целта учените прибягват до генно инженерство, за да “маскират” безобидните вируси като SARS-CoV-2 с помощта на подходящ повърхностен протеин. Те са добра алтернатива, особено в борбата с нови патогени.

 

При получаване на тази ваксина тялото изгражда имунна защита, която може да предпази истинска инфекция. Такава векторна ваксина е използвана за имунизацията срещу едра шарка. Първата одобрена ваксина срещу Ебола също се основава на векторен вирус.

Убити ваксини

Тези ваксини съдържат избрани вирусни протеини или инактивирани вируси. Това са убити патогени. Убитите вируси вече не могат да се възпроизвеждат, но организмът ги разпознава като опасни микроорганизми. Имунната система образува антитела, но заболяване не се развива.

 

Този подход е изпитан като технология. На този принцип са ваксините срещу грип, полиомиелит, магарешка кашлица, хепатит В и тетанус.

Генно-базирани ваксини 

В сравнение с убитите ваксини, в които има вирусни протеини, препаратите на базата на вирусни гени имат едно голямо предимство - подходящи са за бързо производство. Този въпрос не е за подценяване, тъй като ваксината срещу COVID-19 ще трябва да се произведе възможно най-бързо в милиарди дози и то в най-кратки срокове.

 

Този тип ваксини съдържат чиста генетична информация под формата на ДНК или мРНК на коронавируса. Отделни части от генетичната информация за патогена се пакетират в наночастици и се въвеждат в клетки. Попадайки в организма, те трябва да образуват там безвредни  вирусни протеини, които изграждат имунна защита.

 

Такава ваксина на пазара обаче засега все още не е пусната, макар да се работи по тях в различни компании и институти. Първата ваксина, одобрена в Германия за клинично проучване, е такава мРНК ваксина.

Кога ще има ефективна срещу COVID-19 ваксина на пазара?

Кога най-накрая ще бъде пусната на пазара ефективна ваксина срещу COVID-19? Това е въпрос, който всеки си задава. Той обаче е свързан не само с научната работа на екипите по света. Разработването на ваксините минава през различни етапи - след експериментите в лаборатория следват експерименти с животни. Събират се доказателства за това, дали те са безопасни, помагат ли за изграждането на имунен отговор. Дори след това да минат успешно клиничните проучвания върху хора, трябва да се реши казусът с производството. 

 

Трябва да се намери компания, която да произвежда ваксината в много големи количества. Нито една отделна фирма не разполага с такъв капацитет. Някои от тях вече започват подготовка за разширяване на производствените мощности, които да бъдат готово горе-долу по времето, когато се предполага, че някоя от ваксините ще бъде одобрена. Прогнозите на специалистите в Европа обаче са, че едва ли ще има готов препарат на пазара преди 2021 година.

 

Редактор Илияна Ангелова

Източник: Дойче веле

Коментари