Публикация

6 май – Международен ден без диета

6 май – Международен ден без диета

Символът на деня „Без диета“ е светлосинята панделка

Денят се отбелязва за първи път на 6 май 1992 година в "Хайд парк" във Великобритания под формата на пикник, организиран по идея на Мери Евънс Йънг, която има личен опит с диагнозата Анорексия нервоза. Тя дълги години води кампания под надслов Diet Breakers, като помага на хората страдащи от различни хранителни разстройства.

 

В този ден основните акценти се поставят в приемането на тялото и неговите естествени форми. Също и повишаване на осведомеността на широката аудитория за потенциалните опасности от подлагането на драстични диети, които застрашават физическото и психическото здраве на човека.

 

Да надникнем из хронологията на диетите

 

Първите диети за сваляне на килограми са създадени за придирчивите аристократи от династията на френския кралски двор, които са се откроявали със изискан стил и вкус към естетиката на външния вид.

 

Викторианският стил в модата при жените също оказва влияние. В името на модата, жените от тази епоха са били последователки на изключително тънката талия. Често са стигали до крайности, измъчвайки се чрез притискане със стегнати корсети.

 

В средата на XVII век човечеството е узряло за идеята, че излишните килограми са признак за „мързел” или болест. Заслуга за това има английският лекар д-р Бантинг, който публично е прокарвал революционните идеи, че най-тежките храни са тези, които съдържат големи количества захар и нишесте. В подкрепа на своите твърдения и с оглед защита на правотата си,  лекарят изключил от менюто си картофите, макароните и всички сладки храни. По този начин свалил повече от 20 килограма за няколко години, което описал и публикувал в научен труд. Този труд предизвикал огромен интерес в Европа и Америка, което го превръща в „модерния подход” за сваляне на килограми.

 

Хронологията продължава с навлизането на пластичните операции, чието първоначално предназначение е било да се помогне на войниците, пострадали в Първата световна война, да се възстановят от пораженията на куршумите. С времето тези операции се превръщат от хуманни в разкрасителни корекции на телата при жените.

 

Следват силните маркетингови периоди в рекламите, които чрез посланията си  поощряват хората към определени действия. Пример за това са кутията цигари, чийто слоган  подканва да се посегне към тази марка, вместо да се яде нещо сладко.

 

Идва модата на течните диети, чиито послания са да се пие продукт за отслабване, разтворен в чаша вода. Минава се през плодовите и млечните диети. Пик бележи зелевата диета, която се превръща в тотален хит сред хората. Модерни стават лекарствените препарати за отслабване и диетите със седативен ефект, в които се приемат хапчета за сън, за да се спи дълго и да не се яде.

 

Развитието при диетите продължава с издаването на видео касети с режими и упражнения за слаба фигура. Настъпва парадоксалната вълна – модата на неквалифицирани фитнес инструктори да изготвят хранителни режими в залите. Ръст бележат тенденциите от нисковъглехидратни и протеинови диети, през хранителни добавки, до в днешно време – диети с високо съдържание на мазнини.

 

Защо хората се подлагат на драстични диети

 

Хората водени от стремежа да отслабнат, прибягват до драстични диети с идеята да се впишат в идеалната представа за „модерния” външен вид, в който слабата фигура е на почит. От една страна модата диктува правилата, а от друга страна стои изборът дали ще бъдем последователи на тази мода. Често изборът да сме „модерни” крие доста рискове, а понякога коства и здравето ни. Лъскавите предизвикателни снимки от билбордовете и телата от рекламите се превръщат във все по-актуален модел на подражание и преследван стил. Човек, издигащ в култ нечие чуждо тяло, което не отговаря на индивидуалната му телесна конструкция, преживява болезнено сблъсъкът между своите фантазии и реалността. Това поставя началото на объркването и поемане пътя на заблудата, тласкайки доста младежи към хранителни и депресивни  разстройства.

 

Фиксацията в слабата фигура се превръща във фанатична идея, която рефлектира върху реалистичната самооценка на личността по отношение на собственото тяло и цялостния външен вид. Личността започва да не приема себе си, отнася се враждебно и обявява война на тялото си като отказва да приеме  всичките свои физически недостатъци.

 

Защо да спрем да се подлагаме на драстични диети

 

Когато човек се подлага на драстични диети:

  • Лишава себе си от разнообразно хранене, което води до загуба на ценни хранителни вещества;
  • Подлага организма си на продължителен глад и влиза в режим на оцеляване, ето защо, започва да трупа мастни резерви, вместо да ги разгражда. Този процес се дължи на факта, че естествената реакция на тялото ни е да ни предпазва;
  • Забавя обмяната на веществата. Хормоните, отговарящи за чувството за ситост се понижават, а това води до остро чувство на глад – така наречения „вълчи глад”;
    губи мускулна маса, което влияе на метаболизма. Мускулът тежи, за разлика от мазнините, които са леки и обемисти;
  • Е склонен след края на свръх ограничаваща диета да започне да преяжда;
  • Чувства тежка умора, изтощение и чувство за безсилие, поради дефицити в хранителното си меню;
  • Е склонен да развие анемия, косопад, нарушен сън, проблеми със стомашно-чревния тракт, хормонален дисбаланс, проблеми с нервната система и отслабване на имунната система;
  • Е в условията на психо-емоционален стрес и психологически срив, вследствие лишенията и отсъствието на резултати;
  • Той чрез драстичното бързо сваляне на килограми, съчетано със загубата на мускулна маса губи еластичността на кожата си и тя увисва, което особено за жените се явява допълнителен повод за стрес и негативни емоции;
  • Нанася сериозни последици върху здравето си – непълноценното хранене, рано или късно оказва влияние на физическото и психическото здраве.

Какво включва и изключва разумното диетично поведение

 

Интелигентното и здравословно отслабване не включва драстични диети и следване на ниско дефицитни режими, от които може да настъпи траен и негативен ефект върху човешкото здраве. Организмът е жива система, която има нужда от разнообразно хранене, за да работи нормално.

 

В общ план неуверените в себе си хора не харесват дадена част от своето тяло, за разлика от уверените, които приемат себе си такива, каквито са и живеят в хармония със своите слабости. Те са щастливи, удовлетворени и се наслаждават на своя вътрешен мир и комфорт. За тях е характерно доброто самочувствие, което не се базира изцяло върху външния вид, а е функция от качествата на личността в цялост.

 

Щастливите и уверени личности не вземат килограмите твърде насериозно – за тях са просто числа. Това, че са леко напълнели не ги сломява, тъй като те нямат време за самосъжаления. Предпочитат да бъдат щастливи и запълват мислите си с положителни емоции, които ги тласкат към все по-положителни моменти.

 

Уверената в своя потенциал личност, не се подлага на изтощаващи драстични диети, а предприема индивидуален режим на хранене, който следва последователно във времето и се наслаждава на храната в ежедневието си. Тя е наясно, че така организмът няма да възприеме този процес като стрес, а ще се адаптира към промените постепенно и плавно.

 

В помощ на диетичния режим на хранене се явява и ежедневната физическа активност, благодарение на която се изгарят поетите калории и се поддържа тялото в добра физическа кондиция. Комбинирането на подходящ хранителен режим с физическа активност, минимизира загубата на мускулна маса и не забавя обмяната на веществата.

Допустимо е в редки случай да се прибегне до краткотрайни ограничителни диетични режими с цел сваляне на няколко килограма, поради посещение на тържество или събитие, което изисква естетическо излъчване. Но от съществена важност е след края на режимът, човек да не се връща към обичайния си начин на хранене рязко.

 

Масова заблуда сред човечеството е, че чрез драстични лишения и броене на калориите се отслабва качествено и трайно. Отслабването е нелек и небърз процес – той е свързан както с нашата мотивация, така и с вътрешната работа на собствения ни организъм. Затова е правилно да следваме своя ритъм, а не външния мотив и амбиция. Често човешкото невежество, в съчетание с бърз стремеж към промяна на тялото, води до сериозни последствия и поражения на психиката. В условията на заобикалящата ни динамика и ежедневен стрес е добре всеки да си даде реална сметка дали, подлагайки се на бърза диета, си помага или вреди.

 

Не се притеснявайте да бъдете себе си. Позволете си да се приемете макар и с коремче, и със заоблени форми. Вие имате стойност и сте личност, а не само тяло и килограми. 

 

 

Обичайте себе си!

 

 

Автор: Стоян Петров - психолог

Снимка: unsplash

Коментари