Публикация

Травматолозите от ВМА с операционни зали от световна класа

Травматолозите от ВМА с операционни зали от световна класа

В операционни зали от световна класа ще оперират екипите на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА).

Ремонтът продължи няколко месеца

а новите условия са в унисон с концепцията на ръководството на ВМА за превръщането й във високотехнологична болница.


Операционните зали са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.


„Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети ВМА и се запозна на място с реновираните условия.

Направените инвестиции са в размер на 1,7 милиона лева

По време на огледа началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS благодари на премиера Борисов за подкрепата на държавата, тъй като с финансовата й помощ от 2018 г. досега се извършват всички ремонтни дейности в болницата. Проф. Мутафчийски добави, че ВМА ще изработи проект за роботизирана хирургия, а министър-председателят посочи, че реализирането му може да се осъществи със средства на ЕК.


Премиерът Бойко Борисов благодари на лекарите, сестрите и санитарите, които полагат грижи за болните. Самият той преди години е бил пациент на ортопедията и даде висока оценка на апаратурата и възможностите, с които днес екипът на катедрата разполага, включително опцията операцията да бъде разчертана първо виртуално - на компютър, а след това извършена на пациента в операционната зала. В този контекст за обучение в лечебното звено се очакват медици от Босна и Херцеговина и от Украйна.

Коментари