Публикация

По-евтин тест срещу рака на маточната шийка

Интервю с д-р Георги Симеонов, изпълнителен директор на ДКЦ „Токуда”.



Д-р Симеонов, какво трябва да се направи по отношение на профилактиката, за да намалее смъртността от заболявания, които са лечими при навреме поставена диагноза?
Ние сме си поставили за цел да развиваме не само активно лечение, но и активна профилактика. Имаме намерение като цяло да популяризираме профилактичната медицина. В това направление имаме обмен на информация и кадри с Япония.
Работата ни е така организирана, че да не се смесват болните със здравите, които идват да си направят профилактично изследване. Има отделна регистратура за превантивна медицина.

Преди месец започнахме кампания за профилактика на рака на маточната шийка, включваща изследване за човешкия папилома вирус – причинителя на това заболяване. Целта е ранната диагностика да обхване колкото може повече жени. Разбира се, целим не само да диагностицираме, но и да помогнем на хората, които се нуждаят от лечение – извършваме и активно лечение, не само диагностика. Планираме да извършваме и ваксинации за човешкия папилома вирус.

Какви са резултатите от първия месец на кампанията?
В нея са обхванати над 240 клиентки. Не случайно казвам „клиентки” – те не са пациентки, защото се чувстват здрави и идват доброволно. Изследването не се поема от касата, а от самите тях. Около 35 от изследваните за папилома вируса имат положителен резултат от теста. При тях ще бъдат направени допълнителни изследвания и при необходимост ще се назначи оперативна интервенция, лъчетерапия или друго лечение.

По време на кампанията жените могат да се прегледат и изследват на преференциални цени – с около 35% по-ниски от обичайните. /Например, преглед плюс тест за папилома вируса струва 57 лв./. Така ще бъде до края на октомври, но ако интересът е голям, ще продължим кампанията.

Какво трябва да знаят жените за двата вида тест? В кои случаи е подходящо общото изследване и в кои типизиращото, което установява точния щам на вируса?
Според мен бързият, лесен и удобен вариант е един общ скрининг – да се установи дали има проблем.  Ако се окаже, че има, да се извърши типизация. Цените на двата теста са различни. Моят съвет е когато няма проблем, да не се дават излишни пари.

В каква степен се опирате на японския опит?
Японският опит е огромен. Фактите са, че средната продължителност на живота в Япония за жените е 86 години, а за мъжете е 79. Това е постигнато през последните 30-40 години. Не само защото медицинската наука и практика са на необходимото ниво, но и защото е силно развита профилактичната медицина - ранна диагностика, ранно откриване на проблемите и отстраняване, и удължаване на живота. Всичко това е в комплекс, разбира се, с една много добра здравна култура, с един много добър интерес от страна на японците. Ежегодно всеки от тях си прави профилактични прегледи. Говорим не само за профилактика на онкологичните заболявания, но и на сърдечно-съдовите и изобщо на социално значимите заболявания.

Наши екипи бяха в Япония на специализация точно в тази област. Лично съм бил там и съм наблюдавал този процес. Успявали сме да обходим и да минем по пътя на пациента, да видим как стават нещата. Очакваме тук да дойдат японски екипи, да ни помогнат в тази област.
Предвиждаме да разработим една мобилна единица за извършване на профилактични прегледи на трудно достъпни места – села, по-малки градове.


Записвания за профилактичните прегледи – на регистратурата за превантивна медицина или на тел: 403 4000, 403 49 10.

Коментари