Публикация

Трябва ли да има доплащане в болниците?

Болниците са започнали да черпят военновременни запаси. Това каза д-р Евгени Душков от КТ „Подкрепа”, пояснявайки, че причината е забавените плащания от страна на здравната каса.


„Не дай си, Боже, нещо крупно да стане като авария или катастрофа. Системата е пред тотален срив. Играе се с живота и здравето на хората”, посочи д-р Душков пред БНТ.

Той определи като несериозна концепцията на МЗ за развитието на здравеопазването в следващите 5 години, в която е записано, че ще се въведе официално доплащане на разликата между цените на болниците и на здравната каса.

 „Това не е концепция в истинския смисъл на думата. Тук няма нито финансова обосновка, няма разчети, няма обезпечаване с пари, ресурси, кадри, обучение”, посочи синдикалистът и допълни, че „изглежда целта е здравната система да реши проблемите на пенсионната”.

„Тази концепция не е обсъждана с национално представените пациентски организации”, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според него е цинично хората, които си плащат съвестно здравните вноски, да бъдат принуждавани да доплащат за лечение предвид факта, че в резерва на НЗОК има 1,2 млрд. лева.

„Не е ясно как пациентите ще се превърнат в здравни туристи и ще обикалят от болница на болница и да гледат къде е по-евтино, за да може да се лекуват”, допълни председателят на НПО.

„Концепцията за развитие на здравеопазването е смущаваща - ще дадем финансови стимули на лекарите, така че да икономисват средства - това е един от парадоксите в документа”, заяви главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

По думите му концепцията е PR акция на здравното министерство, „просто се хвърля нещо в публичното пространство, за да се види как ще реагират пациентите”.

Коментари