Публикация

Проф. Камен Плочев: При лекарите вече се чувства умора, но никой няма да дезертира

Проф. Камен Плочев: При лекарите вече се чувства умора, но никой няма да дезертира

Ситуацията във Военномедицинската академия по отношение на болните е под контрол и сравнително добра. Нямаме хора, изискващи включването на най-тежката артилерия в медицината.


Това коментира проф. Камен Плочев – ръководител на Първа клиника по Инфекциозни болести във ВМА, пред БНТ.


Чувства се обаче умората в някои от нас - това е вече 67 дни. Тази умора е не толкова заради обема на работата, колкото заради социалната изолация, на която и ние сме подложени. Нашият живот включва леглото на болния, след това събличане на костюма, хранене, сън и отново леглото на болния“, изтъкна проф. Плочев.


По думите му умората може да доведе до две последици. Първо, да станат грешки при вземането на диагностични и терапевтични решения, взети са мерки такива да не се допускат.


„Вторият фактор обаче е опасността от снемане на защитната бариера, което вече е рисково. Всеки пациент, независимо какъв е, е потенциално заразен и всеки сам пази себе си“, категоричен е специалистът.

Това е война и според мен няма фронт и тил, всички сме под опасност

допълни проф. Плочев.


Той обаче е убеден, че въпреки умората и натоварването, медиците ще издържат.

 

„Ние ще издържим, материално сме обезпечени, имаме абсолютна подкрепа на ръководството, на всякакви нива.
(…) Никой няма да дезертира от бойното поле - поне от колегите, с които аз работя. Имаме страшно много доброволци“, обясни проф. Плочев.

Няма болест - има болен човек, при всеки се постъпва индивидуално, заяви инфекционистът относно методите на лечение.

Методът на плазмафереза вече е приложен върху четирима пациенти

При единият се е стигнало до летален край, но според проф. Плочев това се дължи на левкемията, с която е бил диагностициран. Останалите пациенти се чувстват добре, включително интубираният, който вече е в съзнание и е разпознал съпругата си.


„Не мисля, че най-сложното предстои. Вкарахме нещата в един порядък, ние свикнахме, изградихме професионални навици. Очакваме, че може да имаме втора и трета вълна, не сме неподготвени“, допълни специалистът.

Коментари

Поклон и дълбоко уважение към медиците в отделенията за лечение на Ковид 19.С повишаване на околната температура,недоумявам как ще стоят толкова дълго време с това защитно облекло.Жалко само,че обикновените хора не осъзнават какво лекарите правят за тях и не могат дори да си представят ,а и не искат да се поставят на тяхно място.Човек трудно обръща ножа срещу себе си.