Публикация

Напълнява ли се от ... настинка?

Настиването е почти ритуал за студените зимни месеци, когато хората и вирусите често са в тясно взаимодействие. Това е особено вярно за децата, които в повечето случаи се възстановяват от настинката след няколко дни.


Ново изследване обаче показва, че „наследството” на тези настинки може да бъде затлъстяване при децата.

Според едно проучване на Калифорнийския университет, обхванало 124 деца на възраст между 8 и 18 години, подрастващите, при които били открити следи от антитела срещу вирус на обикновената настинка, са три пъти по-застрашени от затлъстяване.

Антителата са молекулярен остатък от вирусните инфекции. Нещо повече, екипът е открил още, че между децата с наднормено тегло и затлъстяване тези с антитела са средно с 15 килограма по-тежки от тези, които нямат имунни маркери.

Това означава, че вирусът е причинител на натрупването на мазнини в тялото, което води до увеличаване на теглото. Също така може значително да се увеличи риска от допълнителни здравословни проблеми.

Специалистите отбелязват още, че увеличаването на теглото, отчетено сред деца, които са били заразени с вирус, е било почти изцяло под формата на мазнини.

Въпреки че има около 50 различни форми на вируси, свързани с настинки, досега е идентифициран само един щам, който се свързва с увеличаването на теглото.

Ако откритието се потвърди, то няма да бъде първата връзка между привидно несвързани инфекции и хронично заболяване. Изследователите вече са наясно, че по-голямата част от язвите на стомаха се причиняват от бактерии (H. Pylori), докато много случаи на рак на маточната шийка могат да бъдат проследени до инфекция с човешки папиломен вирус.

Последните изследвания показват, че сърдечно-съдовите заболявания може отчасти да се дължат на възпаление, причинено от бактерии в устата, които навлизат в кръвообращението.

Учените предупреждават, че получените данни не означават, че всяка настинка ще доведе до затлъстяване.

Все още не са ясни точните механизми, но откритието може да се използва като фактор за разгадаването на проблемите с килограмите. 

Коментари