Публикация

Cynara scolymus L.(Артишок) - eдно от най-старите лечебни растения в света

Cynara scolymus L.(Артишок) - eдно от най-старите лечебни растения в света

Традиционен компонент  е на Средиземноморската диета

 

Екстрактът  от листата на артишок съдържа производни на кaфеоилхиновата киселина, цинарин,  хлорогенoва и кафеена  киселини, флавоноиди – лутеолин и цинарозид , както и сесквитерпенови лактони - цинаротриол, цинаропикрин , отговорни за горчивия му вкус.

 

Положителните ефекти на  екстракта от артишок  за човешкия организъм  са много и разнообразни -  многовалентен артишок! На първо място повишаване  дебита на жлъчката и на общото количество на жлъчните киселини в билиарните канали , усилване на  жлъчната секреция , както  и редуциране на  интрахепаталната  концентрация на холестерола.Тези ефекти се дължат основно на фенолите и моно – и ди-кафеоилхиновите киселини!  Жлъчните киселини са единствената възможност на човешкия организъм  да елиминира прекомерния холестерол . Клиничният ефект на повишеното жлъчно производство се проявяват  със  повлияване  симптомите на диспепсия, стимулиране на  отделянето на панкреасни ензими, подобряване на нарушенията в чревната микробиота и предпазване от констипация.

 

Екстрактът от артишок  има също така и изразено липидопонижаващо действие ,

 

което е доза зависимо и се дължи основно на   лутеолина  и цинарозида в състава му . Забавя се  синтеза на ендогенен холестерол в черния дроб чрез индиректно  инхибиране на HMGCoA-редуктаза, в резултат на което не се натрупват стеролови съединения в организма!  Подобрената  елиминация на холестерол чрез изпражненията поради по-висока концентрация на жлъчна киселина в червата, по-доброто  емулиране на мазнини  , както и  оптимизирания  ефект на липазите в крайна сметка водят до понижаване на липидите в кръвта. Наблюдава се и инхибиране на  окислението на липопротеини с ниска плътност (LDL). През последните 30 години има натрупани сериозни научни данни ,че редовния прием  на артишок особено  в концентрации от 600 до 1200мг  дневно  може да понижи нивата на общия холестерол до 25 % за сметка на LDL  , а на триглециридите дори до 50 % без никакви странични ефекти!

 

Интерес представлява и  антиоксидантният потенциал на артишока,  който не се ограничава само до черния дроб! Ефективен  е в  целия организъм,  където се срещат реактивни кислородни видове (ROS), чрез трансформиране в по- малко агресивни радикали. Други специални ефекти, подпомогнати от артишока са концентрационно - зависимо инхибиране на индуциран оксидативен стрес в човешките неутрофили. Хепатопротективния ефект  се проявява чрез понижане на АСАТ и АЛАТ. От холестазните ензими  реагира основно ГГТП!  Комбинацията от защита от хепатотоксични агенти , подобрена перфузия  и увеличаването на броя на двуядрените хепатоцити допринася и за чернодробната регенерация.

 

През последните години постъпват нови научни данни  за хипогликемичното действие на Cynara scolymus L. Хлорогеновата киселина в състава на артишока представлява  мощен инхибитор на глюкозо-6-фосфат- транслоказата  в черния дроб,  което е от съществено значение за образуването на ендогенна глюкоза по време на процеса на глюконеогенезата,  както и за гликолитичния процес. Намалената абсорбция на глюкоза в червата  се дължи от една страна на кафеоилхинови киселини – деривати , които инхибират α-глюкозидазата , от друга страна на инулина като баластно вещество. Според данните от клиничните проучвания приемът само на 600 мг на ден за 2 месеца води до сигнификатно намаляване на FBG (-9.6%), HOMA (-11.7%), HbA1c(-2.3%) в сравнение с контролите.

 

Първият препарат на базата на екстракт от листата на артишок,  регистриран в България преди повече от 15 години е  „Цинарикс” на австрийската фирма „Монтавит“ ! Таблетките  Цинарикс съдържат 55 мг стандартизиран екстракт от листата на артишок и представлят отлично средство за повлияване на функционална диспепсия ! От месец април 2020г. в аптечната мрежа е  наличен и Цинарикс Форте. Със своя състав от 600мг. екстракт от артишок във всяка таблетка това  е  най – мощния лекарствен продукт на базата на артишок, който може да бъде закупен   в  страната. Цинарикс Форте е растителен  лекарствен продукт   и е една достъпна и безопасна при продължителна употреба алтернатива  на статините при хора с лека до умерена хиперлипидемия . Може да се комбинира  с други лекарства при пациенти с висок сърдечно –съдов риск и придружаващи заболявания. ! Особено полезен би бил Цинарикс Форте за хора с остранен жлъчен мехур или такива с повишен риск от затлъстяване, образуване на  холестеролови камъни,  развитие на метаболитен синдром,  диабет или атеросклероза!

Коментари