Публикация

Хемороидите – неприятна „екстра” на живота при пандемия

Хемороидите – неприятна „екстра” на живота при пандемия

Пандемията от коронавирус затвори хората в къщите им. Домът се превърна в основно местообитание – за някои едновременно и офис, и детска забавачница, и кът за почивка. Ежедневието минава основно в седнало положение. Седим, докато се храним, работим на компютър по цял ден, шофираме до супермаркета, вечер гледаме телевизия и сърфираме в интернет от дивана.

Защо това е проблем?

Изследванията показват, че заседналият начин на живот може да доведе до редица здравословни проблеми. Някои от тях са доста сериозни:

  • Наднормено тегло или затлъстяване;
  • Нездравословни нива на кръвната захар и диабет тип 2;
  • Сърдечносъдови заболявания;
  • Рак на дебелото черво;
  • Хемороиди.

 

Най-чести са хемороидите.

Te представляват разширени вени, разположени около ануса или вътре в ректума (право черво). При обостряне може да се появи сърбеж, подуване или болка, а при изхождане – кървене. 

 

 

 

 

Освен от заседнал живот появата и обострянето на хемороидите може да са свързани още с:

  •  генетично предразположение;
  • наднормено тегло;
  • запек;
  • чести диарии;
  • дълго заседяване в тоалетната;
  • бременност;
  • напредване на възрастта;
  • Хранителен режим – люти и пикантни ястия, мазната и пържена храна дразни лигавицата на дебелото черво. Негативно влияния оказват също газираните напитки и алкохолът.
  • Напъване при тежка физическа работа или спорт.

Хората, които особено сега, в условията на пандемия, водят заседнал живот могат да направят няколко стъпки за предотвратяване на образуването на хемороиди или облекчаване на вече появилите се такива.

Физическа активност

Всеизвестно е, че спортът носи много ползи за организма. Той стимулира дихателната и сърдечносъдовата система, укрепва мускулите, засилва имунитета и изгаря калории. Физическата активност също подобрява мотилитета на червата, което от своя страна може да предотврати запека и да профилактира хемороидите. В допълнение упражненията могат да подобрят притока на кръв в засегнатата област, да спомогнат за намаляване на възпалението и предотвратяването на нови възли.

 

Изключително полезно е ходенето (включително и върху бягаща пътечка), гимнастика (йога, пилатес), плуването. Упражненията, които тонизират и укрепват мускулите на сфинктера, също могат да помогнат - като например стягане и отпускане на седалищните мускули, докато стоите или седите.

 

Специалистите съветват да се избягват силовите тренировки, вдигането на тежести, тъй при тях се повишава налягането в малкия таз. Това от своя страна води до разширяване на вените в аналната област и до образуването на хемороиди. Противопоказни са също конната езда, карането на велосипед, гребането. При поява на кръвотечение от ректума, спортните занятия трябва да се прекратят и да се потърси консултация със специалист.

Диета, богата на фибри

Запекът е един от рисковите фактори за развитие на хемороиди. Един от най-лесните природни начини за нормализиране на изхожданията е чрез включване на фибри в менюто. За да имате редовен стомах, консумирайте пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни (кафяв ориз, овесени ядки, киноа), бобови растения (леща, елда, грах).

Те регулират храносмилателната система и функцията на червата.

Прием на течности

Важно е също да бъдете хидратирани. За нормална дефекация приемът на течности е ключов фактор. Някои специалисти препоръчват да се консумират по 30 ml течности за всеки килограм телесно тегло, за да може храносмилателната система да работи безпроблемно.

Помощ от аптеката

В аптечната мрежа се предлагат продукти без рецепта, които повлияват благоприятно неприятните симптоми на хемороидите като парене и сърбеж и намаляват възпалението и дразненето.

 

Един от добрите продукти на българския пазар е Репахерб (Repaherb). Съдържа екстракти от натурални билки, предназначен е за лечение на симптоми на хемороиди и техните усложнения. Предлага се в две форми - ректална маз и супозитории. 

 

Препаратът покрива и предпазва епидермиса. Осигурява ефективна грижа за възпалената и сърбяща кожа и така допринася за нейното възстановяване. Намалява изсушаването и подпомага заздравяването на раните, като същевременно понижава риска от образуване на фисури и нараняване при дефекация.

 

В състава на Репахерб има важно веществото - сукралфат, което освен че бързо облекчава болката, осигурява и защитен слой върху възпалената и разранена повърхност на лигавицата и подпомага нейното възстановяване.

 

Препаратът съдържа и билкови екстракти от хамамелис (листа на леска), невен и лайка, които имат противовъзпалителен и противоболков ефект.

 

Репахерб е подходящ за хора над 18 години, може да се прилага при бременни и кърмещи жени.

 

Къде да намерите продукта (линк)

Коментари