Публикация

Само 8% от преболедувалите Covid-19 имат антитела, ето защо

Само 8% от преболедувалите Covid-19 имат антитела, ето защо

Учени от Университета “Джордж Мейсън” изчислиха, че само 7-8% от пациентите, преболедували COVID-19 остават със силен и продължителен имунитет срещу коронавируса, съобщава РИА Новости. Друга особеност е, че за съжаление трайният имунитет по правило се придобива само след тежко прекарана инфекция.


Въпреки това, дори 7-8% от хората, които вдигат висока температура и страдат от силна кашлица, не успяват да образуват антитела срещу вируса. 

Някои се справят с инфекцията, без да отделят антитела

Мнението на учените е, че интерфероните, антивирусните агенти, отделяни в организма, помагат за преодоляване на инфекцията при тази група пациенти. Така при тях не се стига до траен имунитет, защото антитела не се произвеждат.

 

Само в кръвта на хората с мощна имунна система се откриват много антитела. Това позволява тяхната преработена и пречистена кръвна плазма да се използва за лечение на други пациенти с активна инфекция. По принцип имунитетът на хората е с различна мощ, като 40% от тях имат слаба имунна защита. Когато говорим за имунитет срещу Covid-19, трябва да се има предвид, че дори да сте сред облагодетелстваните и да имате отлични отбранителни сили на организма, изработената непосредствено след инфекцията защита (нивото на антивирусни антитела) значително отслабва в рамките на един месец.

 

Вижте още: 

Интервю с патолога проф. Александър Цанков от Базел: COVID-19 уврежда кръвоносните съдове и кара кръвта да се съсирва

 

Проф. Златко Кълвачев: За достоверност на COVID-19 тестовете е важно да се спазват всички правила

Възрастните с тежко протичане имат най-мощен имунен отговор

Това увеличава риска от повторна инфекция при тази група пациенти. Между другото, проучвания на китайски учени показаха, че най-мощният имунен отговор се регистрира при възрастни хора, при които инфекцията е протекла тежко, но те са оздравели.
Неяснотите идват от факта, че хората са различни и реагират по различен начин на причинителите на инфекции, казва Анча Баранова, професор по биология в Университета “Джордж Мейсън”.

 

Тези изводи и знания за имунитета след коронавирус са събрани благодарение на научната работа на китайския професор Фам Ву (Fum Wu), който изследвал и наблюдавал 171 пациенти в Шанхайския медицински център. 

 

Редактор Илияна Ангелова

Източник: РИА Новости

Коментари

Тази статия ме озадачава. Не откривам никаква информация за цитираните имена, освен 2 интервюта с руската професорка и то от руски сайт. От публикациите на университета във Вирджиния също не излиза подобна информация. Не откривам и публикациите, които се цитират тук. Не искам да намесвам държави и политика, но за мен източниците на тази статия са недостоверни- поправете ме, ако греша! 

Има достъпни статии и публикации в интернет, с реални имена и достъпни научни трудове, които твърдят различни неща! Прикачвам и линк, за да прочетат тези, които се интересуват на какво вярват.
И отново казвам, че съм озадачена как сайт като вашия допуска да цитира подобни преводи на статии. 
Това е линка:
https://www.businessinsider.com/study-recovered-coronavirus-patients-antibodies-2020-4

Петър  Галев
18 май 2020 11:43

Много Ви благодаря за коментара и задълбочения подход, драга д-р Богданова. Факт е, че в момента публичното пространство е препълнено с реални и мними становища и е много трудно да се ориентираме. Това, което вие предлагате - да се стигне до първоизточника и да се провери, е най-сериозното и професионално поведение. 

Covid 19 не уврежда толкова кръвосните съдове и кръвта, колкото работещата 5G мрежа. В местата с работеща 5G мрежа смъртноста е най-висока - Ухан в Китай, Ломбардия в Италия и пр. След изключването на мрежата в Китай изведнъж всичко се оправи като с вълшебна пръчка. В Бъэлгария все още няма действаща такава мрежа и естествено смъртноста е много ниска.

Петър  Галев
18 май 2020 11:40

Драги доц. Чакърски, по какъв патогенетичен механизъм 5G мрежата се предполага, че влияе на заболеваемостта и смъртността от новия вирус?