Публикация

Родители, които пушат на разстояние, не предпазват децата си

Съдържащият се в дрехите никотин би могъл чрез кожата да проникне в телцата на бебетата и да увреди клетките им - сочат резултатите от нови проучвания на германски експерти. Възрастните хора са точно толкова застрашени.



При пушенето на цигари се вдишват само около 30 процента от дима, останалите 70 процента се разпръскват наоколо. Съдържащите се във въздуха частици от цигарения дим се отлагат по всички възможни повърхности - по завесите, тапицираните мебели и дори по дрехите. С времето тези повърхности могат до такава степен да се покрият с никотин, че концентрацията да наподоби тази, която е в цигарения дим. Експертите говорят по този повод за „пушене от трета ръка”.

Дрехите като преносител на вредни вещества

Чрез отделяната пот никотинът от повърхностите, например от дрехите, се освобождава и през кожата достига до вътрешността на организма. До този извод са стигнали експерти от германския Институт по хигиена и биотехнология, цитирани от Дойче веле. Те са проучили дали при това положение никотинът може да бъде пренесен и към бебетата, чиито родители пушат на балкона, след което се докосват до децата си.

При направени лабораторни изпитания с изкуствена бебешка кожа е било доказано преминаването на никотина към кожните и нервните им клетки. Същото важи и за възрастните хора - те са застрашени от „пушенето от трета ръка” точно в същата степен, както и малките деца. Лабораторните изследвания са показали дори, че никотинът може да проникне и по-надълбоко в органите на тялото.

Димът - отрова за детските клетки

„Освободените вредни вещества се отразяват така, че се стига до измиране на кожни клетки, а нервните клетки вече не са в състояние да се свързват помежду си”, заявява ръководителят на проекта Тимо Хамер. А професор Дирк Хьофер, също от изследователския екип, настоява: „Родителите трябва да бъдат по-съзнателни, щом собствените им дрехи се явяват преносители на вредните вещества от цигарения дим”.

В момента учените работят върху търсенето на решение за проблема - изследват възможни покрития на текстила, с които биха могли да бъдат неутрализирани вредните вещества от цигарения дим. За целта се търси партньорство с индустриални производители.

Коментари