Публикация

До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

След края на извънредното положение, с решение на правителството, от днес до 14 юни е в сила извънредна епидемична обстановка. Тя беше обявена снощи от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.


Досегашните забрани за различни дейности се запазват, но се

разрешават трансплантациите и разходките в парковете и градските градини

на хора от всички възрасти, съобщава БНР.

Мерките ще се обсъждат всекидневно

и във всеки момент може да бъдат разхлабени. Ако обаче има няколко последователни денонощия с над 100 души новозаразени с COVID-19, мерките ще бъдат затегнати отново.


Четири са заповедите на здравния министър (виж прикачените файлове), в които са уредени разрешените и забранени дейности по време на извънредната епидемична обстановка в страна.


„Всичко това, което е разрешено в момента да функционира, продължава да функционира и занапред. Всичко онова, което е забранено на този етап – училищата, моловете и т.н., няма да функционира“, каза министър Ананиев на брифинг снощи.

Запазва се карантината при влизане в България

„След като гражданин на друга държава или българин, който се връща от друга държава, влезе в страната, има 14 дни карантинен срок“, каза министърът.


Остава препоръката за организиране на работа от вкъщи, ако това е възможно, особено за по-възрастните служители.


„Поне ние сме въвели, това също е препоръка, не можем да задължим, но сме въвели тази мярка – който е над 60 години да работи от вкъщи“, каза министърът.

Работи се по алгоритъм, по който да се отворят детските градини и яслите

но първо ще се направи анкета сред родителите. По първоначални данни около 45% от тях не възнамеряват да пуснат децата си.

И още ограничения остават в сила

- не се позволяват организирани събирания на повече от 10 души, с изключение на посочените от министъра футболни срещи, тренировките на олимпийски състезатели, както и за масов спорт на до 12 души на открито и без публика. Остават забранени и свижданията в болниците.

 

През миналото денонощие в страната са изследвани общо 1611 проби за COVID-19, 31 са дали положителен резултат, съобщиха от Националния оперативен щаб.

2100 е общият брой на случаите на новия коронавирус, регистрирани в България

Излекуваните са 521.


В лечебни заведения, с доказан COVID-19, се намират 365 пациенти, от тях 51 са настанени в интензивни отделения и клиники.


Медицинските служители, при които е констатиран коронавирус, към момента са 228. Новите случаи са 3, като 2 от тях са установени в Плевен, а 1 в Пазарджик.

Починалите, при които е потвърден COVID-19, са 99

В Монтана е починал мъж на 79 г. от дома за стари хора в гр. Кула. В болница „Света Анна“ е починала жена на 75 г., която е имала COVID-пневмония. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 87-годишен мъж. Пациентът е страдал от злокачествено заболяване и множество сърдечни болести.

 

 

Прикачени файлове

rd-01-262.pdf
rd-01-263.pdf
rd-01-264.pdf
zapoved__rd-01-265_14052020_g.pdf

Коментари