Публикация

Лекари призовават: Не отлагайте лечението си заради пандемията

Лекари призовават: Не отлагайте лечението си заради пандемията

Кампания на CredoWeb и Българския лекарски съюз за отговорно и безопасно поведение на пациентите

 

Водени от отговорността към здравето на обществото и солидарни с професионалната загриженост на лекарското съсловие за пациентите, ние от CredoWeb и БЛС обявяваме кампания НЕ ОТЛАГАЙ ЛЕЧЕНИЕТО СИ! От особена важност е пациентите да бъдат насърчени да не отлагат грижите за хроничните си заболявания и профилактичните прегледи от страх, че ще се заразят с коронавирус. Затова в рамките в  поредица от видеоматериали в следващите дни ще може да видите посланията за отговорно поведение на водещи специалисти от различни области на медицината. Вслушайте се в техния професионален съвет,  доверете им се!

 

Лекари от цялата страна алармират за зачестили случаи на забавена диагностика или излезли извън контрол заболявания

 

Това ни провокира да обърнем внимание на цялото общество за проблемите и усложненията, които могат да настъпят при неглижиране от страна на населението на здравословното му състояние. 

 

Дойде моментът, в който, живеейки с опасността от коронавирус, хората трябва  да започнат да посещават кабинетите и болниците. 

 

Трябва да свикваме за живеем с вируса

 

Необходимо е да сложим на везната и да преценим заслужава ли си поемането на риска от занемаряването на системните заболявания заради страха от заразяване с коронавирус. Паниката няма да спаси нито диабетика, нито хипертоника, нито онкоболния, а психологическото напрежение, комбинирано с влошаване на здравословното състояние, е взриовопасно.

 

Затова лекарите призовават: НЕ ОТЛАГАЙ ЛЕЧЕНИЕТО СИ! Не поставяйте здравето и живота си в риск!

 

Важно е ние, лекарите, да възстановим контактите си с пациентите. Нашата задача е да се погрижим за тяхното здраве и да ги успокоим. Разбира се, това трябва да се прави безопасно – със запазване на предварителен час, с предпазни мерки, като се спазва дистанция и се избягва струпването пред лекарските кабинети. И пациентите също носят своята отговорност: да живееш, без да си правиш профилактични прегледи, означава да си безотговорен към собственото си здраве.  - Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Страхът трябва да е премерен и да се търси баланса между тежестта на оплакванията, за да не се пропусне нещо важно и животозастрашаващо. - Д-р Ваня Ковачева - ОПЛ, Плевен.

При хронични заболявания не пропускайте контролните прегледи и спазвайте всички противоепидемични мерки. Самолечението крие много по-големи рискове за здравето от COVID-19. - Д-р Васил Василев - кардиолог, Асеновград.

Страхът от COVID-19 и неглижирането на оплакванията може да доведе до декомпенсиране на хроничните заболявания, а понякога и до късно диагностициране на неподозирано заболяване. Затова не отлагайте посещението при лекаря. - Проф. Ваня Герова - гастроентеролог, София.

В момента поликлиниките са най-безопасните места и рискът е минимален.  В хипермаркетите рискът е в пъти по-висок. Не чакайте кръвната ви захар да стигне до 30 милимола и да се стига до увреждания. - д-р Виолета Рилчева, ендокринолог, Плевен.

 Прави впечатление, че голяма част от пациентите ни идват с платени прегледи, заради страха от вируса и нежеланието да търсят и посетят личния лекар.  Хората трябва да се отпуснат и да спазват мерките за сигурност. Няма основание да се отлага посещението при лекар, когато то е наложително. Имах пациент с херпес зостер, който беше засегнал почти цялото му чело, преди да потърси помощ. Това не бива да се допуска. - д-р Ирина Апостолова, дерматолог, Плевен.

Някои пациенти с по-леки симптоми провеждат самолечение при домашни условия, опитвайки се да отложат посещение при лекаря си. Подобно поведение е изключително опасно. Ако имате необходимост от лекарска помощ, консултирайте се с личния си лекар и не отлагайте прегледа. - Д-р Тодор Тодоров – ОПЛ, Варна.

Имахме пациенти със сериозни кардиологични проблеми, които заради вируса не смееха да дойдат на лекар.  Една пациентка дори беше изкара инфаркт на крак в къщи, а нейни близки я докараха по спешност, едва когато се беше влошила. Вирусът няма да свърши,  докато не се открие ваксина. Затова не отлагайте прегледа. Както ходите в магазина, така можете да отидете и на лекар. - Д-р Валентин Христов - кардиолог, Плевен.

Възможността да се заразите навън е по-голяма отколкото в лечебно заведение. Тук дезинфектираме редовно и спазваме всички хигиенни изисквания. - Д-р Любен Кирков - гастроентеролог, Пловдив

Пациентите не могат да преценят реално здравословния си проблем. Затова ви съветвам да потърсите медицинска помощ. Не пропускайте предпазните мерки и бъдете отговорни както към себе си, така и за всички останали. - Д-р Свобода Орфани - ОПЛ, Ямбол

Преди няколко дни д-р Стефан Константинов заяви, че само за ден в България умират над 40 човека от рак. Голямата част от останалите заболявания и особено онкологичните са по-опасни от Covid-19 и всяко забавяне може да доведе до трагичен край за пациентите.

Ако имате спешен проблем, веднага отидете на лекар или поне се консултирайте по телефона, но не чакайте безучастно. - Д-р Симона Димитрова Костова - ендокринолог, Сливен.

Страхът от смъртта винаги е нежелан съветник и води до резултати по-лоши от тези, заради които хората проявяват боязън. -Д-р Кирил Еленски - ОПЛ,  Пловдив.

Спазвайте висока лична хигиена и запазете спокойствие. Ние сме тук, за да ви помогнем. Това е нашата професия и нашият живот. - Д-р Мария Атанасова - гастроентеролог, София.

В ревматологията нещата могат да хронифицират и да се задълбочат, затова търсете лекарите си и спазвайте всички мерки за безопасност. - Доц. Николай Николов - ревматолог, Плевен.

 

Коментари