Публикация

Рехабилитация и физиотерапия за всеки

Защо има отлив от родните санаториуми?


От придобилия напоследък скандална слава рекламен клип на България знаем, че у нас живее магията. Макар авторите на PR кампанията да избраха да фокусират вниманието на аудиторията върху преекспонираните български туристически клишета като рози, море и безкрайни купони, те всъщност не бяха съвсем далече от истината.

По нашите земи наистина вирее магия. И то такава, която също като в приказките може да вдига на крака болните и да лекува различни физически и душевми страдания. Тя е скрита из дълбините на стотиците минерални извори с ценни лечебно-профилактични свойства. Специализираните болници за рехабилитация в курортите Вършец, Хисаря, Велинград, Поморие, където повече от нас със сигурност са ходили поне веднъж като малки с майките или бабите си, все още съществуват.

Нещо повече - право на достъп до тях имат всички здравноосигурени лица, страдащи от заболявания, които се покриват от съответната клинична пътека. За останалите е предоставен т.нар свободен прием, който позволява тези бази да бъдат ползвани от тях срещу съответното заплащане. Защо обаче в последните години се наблюдава отлив от желаещите да се лекуват в родните санаториуми?

„Липсва достатъчно информация относно процедурата за прием по клинични пътеки и свободен прием. Често се случва хората да идват първо тук, в нашия офис, и ние да сме тези, които да им разясняваме какви документи са им нужни и какво точно трябва да поискат от своя личен лекар”, обяснява Аделина Стоянова – ръководител отдел „Маркетинг и продажби” в „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД.

Според нея проблемът е, че самите лични лекари не са много информирани как се постъпва, когато пациентът им иска да ползва правото си на престой в санаториум. „В предишните години напливът от хората беше много по-голям, имаше дори списък с чакащи. Сега продажбите на карти във всичките ни филиали са спаднали наполовина. Разполагаме с 13 филиала с леглова база от 2200 легла, като годишно през тях минават 60 хиляди пациенти. Към настоящия момент определено има свободни места за хората, които желаят да ползват услугите в нашите специализирани болници за рехабилитация”.

Във всеки от филиалите се работи основно с две клинични пътеки - № 244 (Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателния апарат) и № 241 (Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферната нервна система). По тези две пътеки постъпват най-много хора, затова понякога се налага да се прояви и малко търпение. Ако държите да постъпите по клинична пътека, но лимитът в желания от вас филиал е изтекъл, може да се запишете в листата на чакащите. В случай че не искате да чакате, може да бъдете приети веднага, като заплатите лечението си по обявените цени на регистратурата.

Ръководителката на отдел „Маркетинг и продажби” обръща внимание, че при финансирането по клинични пътеки всеки пациент заплаща една потребителска такса, която представлява 2% от минималната работна заплата (или по 4,80 лв. на ден) + 0,60 лв. за застраховка. Срещу тази сума ви се полага нощувка, храна (3 пъти на ден), стая от втора категория с общ санитарен възел и съответните рехабилитационни процедури. Ако имате по-високи изисквания към стаята, менюто или броя на процедурите, ще се наложи да заплатите допълнително посочената в ценоразписа сума.

„При постъпване в някои от нашите филиали пациентът задължително се преглежда от лекар. По принцип лекарят назначава максимум по 3-4 процедури, които се извършват през ден, защото самата вода, колкото и да е полезна, също така натоварва организма заради минерализацията си. Този брой процедури се покрива от клиничната пътека и е адекватен за един 7-дневен престой. Отделен въпрос е, че до миналата година по клинична пътека се полагаха по 10 дни, а от тази година те са намалени на 7. За да почувства пациентът наистина качествено и значително подобрение в здравословното си състояние, неговият престой трябва да е поне 10-14 дни. Това обаче не зависи от нас. Ние просто работим с нормативната база, която ни се спуска от Министерството на здравеопазването и НЗОК”, допълва Аделина Стоянова.


Клинични пътеки, с които работят базите на „СБР – НК” ЕАД:
№ 236 - физикална терапия и рехабилитация при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия – 10 дни;
№ 237 - физикална терапия и рехабилитация на болести на централната нервна система – 7 дни;
 № 238 - физикална терапия и рехабилитация след инфаркт на миокарда – 7 дни;
№ 239 - физикална терапия и рехабилитация след сърдечни операции – 7 дни;
№ 240 - физикална терапия и рехабилитация при детска церебрална парализа – 10 дни;
 № 241 - физикална терапия и рехабилитация при болести на периферната нервна система;
№ 243 - физикална терапия и рехабилитация при родова травма на периферната нервна система – 10 дни;
№ 244 - физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателния апарат – 7 дни.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИЕМ ПО КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ:
- направление за хоспитализация (образец № 7);
- копие от епикризата за проведено лечение в болница за активно лечение (за определени клинични пътеки);
- етапна епикриза от личния лекар или специалист за проведено лечение в амбулаторни условия (при изискване от съответните РЗОК);
- резервация за съответния филиал.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА НЯКОИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ:
- за КП № 241 – EMГ от последните 4 месеца (преди датата на постъпването);
- за КП № 244 – актуална Ro снимка, разчетена на оригинална бланка с подпис на рентгенолога и печат на ЛЗ, или КАТ, МРТ с оригинален разчет съобразно изискванията на НЗОК (срок на валидност съобразно изискванията на съответните РЗОК);
- за ишиас – ЕМГ до 4 месеца преди постъпването.

* Повече информация можете да получите на тел. 02/980 35 52, 987 31 76 или на място в централния офис на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД, намиращ се на адрес: гр. София, бул. „Васил Левски” № 54.

Коментари