Публикация

„Нежните” кремове могат да отключат екзема при бебетата

Появата на екзема при много малките бебета е един от най-честите поводи за притеснения за младите родители - и има доказателства, че случаите зачестяват. През 1940 г. състоянието е засягало около 4 на сто от новородените, но сега цифрата е около 25%.


Това може да доведе до други кожни проблеми, като например псориазис, както и да се увеличи податливостта на децата към други заболявания, включително астма.

Ново проучване показва, че съвременните масла за баня и лосиони, използвани върху бебешката кожа през първите няколко седмици от живота, могат да бъдат причина за голяма част от увеличаването на случаите на екзема.

Специалистите твърдят, че има 6-седмичен „прозорец", след като се роди бебето, по време на който имунната система на децата (генетично предразположени към кожното заболяване) може да стане по-чувствителна и така се повишава риска от поява на проблема.

Външният слой на кожата осигурява бариера, която обикновено предотвратява навлизането на дразнители и алергени, но при бебета, които са предразположени към атопичен дерматит, не е така ефективен.

Това води до загуба на вода от кожните клетки, които се свиват и се появяват пукнатини между тях, така алергените могат да проникнат и да предизвикат лезии.

Използването на сапун води до по-нататъшно влошаване на естествената бариера, защото уврежда клетките, които все още са в процес на формиране при бебетата.
 
Днес бебетата и децата са изложени на агресивни сапуни и препарати, съдържащи повече синтетични съставки, отколкото преди 60 години. Дори така наречените бебешки продукти могат да съдържат силни химикали.

Учените дори се опасяват, че някои медицински препарати против екзема могат в действителност да влошават състоянието на децата.

Друго вещество, което обикновено се използва, е маслиновото олио. Специалистите твърдят обаче, че то е неподходящо, тъй като има много слаб баланс между олеиново и линолово масло, което е вредно за кожата, преди тя да се развие правилно.

Киселинно-алкалното равновесие в подобни масла (рН) също не е подходящо за чувствителната кожа на бебето, тъй като то хидратира в продължение на няколко минути, но след това има изсушаващ ефект.

Родителите трябва да избягват всички ароматизирани продукти, както и натуралните такива, които не съдържат консерванти. Те могат да бъдат опасни за децата с екзема, тъй като могат да бъдат замърсени с бактерии.

Специалистите предупреждават, че лечението в домашни условия може да навреди на здравето на детето, затова първо трябва да се направи консултация с дерматолог. 

Коментари