Публикация

Изкуствените сълзи - кога и как да ги използваме?

Изкуствените сълзи - кога и как да ги използваме?

Изкуствените сълзи са цяла гама от продукти, които помагат при неразположения, свързани с т.нар. синдром на сухото око. Ефектът от тях е  облекчение на очите поради хидратиращите им свойства. 

Кога са необходими капките за очи тип „изкуствена сълза“?

Ако усетите дискомфорт, умора в очите, дразнене, усещане  за „пясък под клепачите“, това  е знак, че имате нужда от помощ под формата на овлажняващи капки. Подобни симптоми може да са резултат от:

  • дълги часове работа пред компютър;
  • често гледане на телевизия;
  • престой в замърсена среда;
  • често излагане на вятър и UV лъчи;
  • работа на изкуствено осветление;
  • чест престой в климатизирани помещения;
  • носене на контактни лещи;
  • хронична употреба на други капки за очи, съдържащи консерванти (напр. при
    лечение глаукома, чести конюнктивити и др.);
  • продължителна употреба на орална контрацепция;
    менопауза;
  • системни заболявания като ревматоиден артрит или диабет.       

Ако сте изложени дори един от тези фактори и изпитвате дискомфорт, помислете веднага за изкуствени сълзи. Препоръчително е овлажняващите капки да се прилагат приблизително 3-4 пъти на ден, а при тежки заболявания  - на всеки един-два часа.

Най-добре е капките да са на основата на хиалуроновата киселина, която бързо и дълготрайно овлажнява очите. Ако съдържат и декспантенол (вещество от групата на витамин В), това допълнително предпазва очната лигавица, подпомага възстановяването й и има противовъзпалително действие.

капки за очи
Купи онлайн

 

Идеалният вариант е капките за очи да бъдат без консерванти. Те са по-безопасни, тъй като консервантите могат да причинят допълнително дразнене.

Ако болката и зачервяването на очите продължат или зрението се влоши, разбира се,  задължителна е незабавната консултация с офталмолог, тъй като това може да са симптоми на по-сериозни състояния на очите, които не трябва да се подценяват.

 Как да прилагаме правилно капките за очи?

За много хора капането на капки за очи не е нито лесно, нито приятно. Неправилното им прилагане може да причини дразнене в очите или неуспех на лечението, когато лекарството не остане в окото, а през сълзните канали, навлезе в носа и гърлото.

Ето няколко съвета, за да бъде процедурата лесна и ефикасна:

 

  1. Измийте добре ръцете си преди и след всяка капка, за да не се разпространяват бактерии.
  2. Наклонете главата си назад или легнете.
  3. Използвайки показалеца, отворете долния клепач и оставете да се образува капка от разстояние около 1-2 см, като се опитвате да го насочите към външния ъгъл на окото.
  4. След като капнете, притиснете временно вътрешния ъгъл на окото, за да предотвратите навлизането на продукта в слъзните канали.
  5. След това повторете действието с другото око.
  6. Не забравяйте, че конюнктивалния сак е в състояние да поеме не повече от 1 капка, затова не се страхувайте от „предозиране“. Изключение може да бъде ситуацията, когато искаме да „измием“ окото.
  7. При капане се опитайте да не докосвате флакона с очи или мигли, защото така прехвърляте бактерии.
  8. Ако използвате няколко различни вида капки - например антибиотични и изкуствени сълзи, не забравяйте да правите 10-15 минути пауза между всяко капене, което позволява на различните препарати да са максимално ефикасни.

преглед при офталмолог

Изкуствени сълзи и полезни навици

Използването на изкуствени сълзи не изключва здравословните навици, свързани с профилактика на сухо око. Използвайте климатик възможно най-малко (и по време на работа, и вкъщи, и в колата). Пийте минимум 2 л течности на ден. Ако работата Ви предполага много часове наред престой пред компютър, правете почивки от време на време, свикнете да поглеждате  встрани, да затваряте очи за момент или просто  да мигате.  Тези прости техники подпомагат овлажняването на окото.

 

 

Коментари