Публикация

За първи път в Пловдив: Резултатите от биохимичния скрининг излизат за 2 часа

За първи път в Пловдив: Резултатите от биохимичния скрининг излизат за 2 часа

В Центъра по Майчино-Фетална Медицина, гр.Пловдив, предлагаме на всяка наша пациентка скрининг и превенция на прееклампсията.

Tова изследване се извършва в 11-14г.с., заедно със скрининг за синдром на Даун и ранната фетална морфология. То включва подробно събиране на данни за медицинското досие, вземане и анализиране на кръвна проба (в рамките на деня), измерване на кръвното налягане няколко пъти, подробен ехографски преглед.

 

Нашите пациенти получават резултата си в рамките на 2 часа от вземането на кръвната проба, с което малко центрове в страната могат да се похвалят! Резултатът включва подробен анализ за аномалии на плода, датиране на бременността, скрининг за синдром ан Даун, Едуардс и Патау, скрининг за гестационен диабет, скрининг за Прееклампсия – подробна консултация, обяснения и препоръки. Прегледът в първи триместър е най-важния по време на бременността!

 

Нов уред обработва бързо и сигурно кръвните проби

 

КАКВО Е ПРЕЕКЛАМПСИЯ?

Прееклампсия е едно от най-честите усложнения на бременността, като засяга 5-10% от всички бременни жени. То представлява повишено кръвно налягане над 140/90mmHg и протеин в урината след средата на бременността (след 20 гестационна седмица). Прееклампсията е причина за най-честата хоспитализация на жени в болница и е причина номер 1 за предизвикано от лекарите преждевременно раждане. В допълнение искам да кажа, че това състояние е сред водещите за майчината и неонаталната смъртност и заболяемост. Както става ясно този симптом е едно от най-тежките усложнения на бременността.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО?

От няколко десетилетия се извършват различни проучвания свързани от причините за развитието му до лечението и предотвратяването му. Засега основното лечение е раждането на бебето и плацентата, ето защо и то е водеща пречина за по-ранното раждане. От своя страна по-ранното раждане на незрял плод може да доведе до редица усложнения за новороденото – затруднено дишане или невъзможност за самостоятелно дишане, инфекции на различни системи, проблеми в храносмилателната система, детска церерална парализа, а дори и смърт.

 

Целта в последната декада на определени изследователи е по-ранното откриване, даже и предвиждане на жените, които ще го развият и предотвратяване на Прееклампсията. Екипът на професор Николайдис създаде скрининг, изследване с което да се определят рисковите пациенти. Този скрининг открива до 90% от жените, които ще развият нежеланото усложнение. Още по-важно, че знаменитият професор създаде и метод за предотвратяването на това състояние до 89% на жените, които ще го развият.

 

Горд съм от факта, че и аз участвах в тези мащабни проучвания, които доведоха до съществен пробив в пренаталните грижи и майчиното здравеопазване. Понеже това е симптом с особено голям ефект върху бременността, засяга и бременната жена и плода, основна мисия на Центъра по Майчини-Фетална Медицина е превенция на възможно най-много усложнения. Ние сме оборудвани с най-високо ниво на техника, както и специалистите ни са обучени и ангажирани с най-модерните тенденци, базирани на сериозни научни проучвания.

 

Автор: д-р Борис Стоилов- акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина

Коментари